Sportweekend: de eerste kasseien, De Topper en de beste sprinter

Ian Stannard sprint Greg van Avermaet eruit en wint de Omloop van 2014. AFP

We pakken een oude traditie op en schetsen op de zaterdagochtend hét sportplaatje van de komende dagen. En dat betekent in dit geval aandacht voor de Omloop, de clash tussen de nummers één en twee van de eredivisie en het WK sprint.

Modder en snot

De Tour Down Under en rondes in Qatar, de Algarve of Oman. Of De Ruta del Sol. Het is allemaal prima, maar voor veel wielerliefhebbers begint het jaar dit weekend pas écht. Met de opening van het (semi)klassiekerseizoen wel te verstaan. Met koersnamen die het wielerhart een slag doen overslaan, zoals Omloop het Nieuwsblad en Kuurne-Brussel-Kuurne.

De liefhebber proeft de modder in bek en voelt het snot aan de neusvleugels kleven. Het is nat. Het is koud. Het is rijden met arm- en beenstukken die de schijn wekken de ledematen warm te houden: een ijskoude leugen. Het zijn de koersen die sponsoren tot wanhoop drijven omdat vuil en modder de herkenbaarheid van de tricotjes zonder eerbied aantasten. En oh ja, er wordt natuurlijk over kasseienstroken gebanjerd.

Twitter avatar TourDeJose José Been De wind gaat op de Lange Munte op de kant. Dan pakt Terpstra een gat en rijdt solo naar de finish. Denk ik #Omloop

De nostalgici kennen de Omloop het Nieuwsblad nog het liefst als Omloop het Volk, de naam die deze klassieke opener van het wielerseizoen in Noord-Europa tot 2008 droeg. En in die rol vergaarde deze koers dan ook flink wat aanzien. Vandaag staan tijdens de 70e editie meteen acht kasseienstroken op het menu van de koers die zeker vijf uur gaat duren om 200 km weg te trappen, onder meer over de folterende Muur van Geraardsbergen.

De laatste Nederlandse winnaar van de Omloop, Sebastian Langeveld namens Rabobank, behoort niet tot de negentien landgenoten die straks over de kinderkopjes bonken. Speciale aandacht gaat daarbij natuurlijk uit naar Team Roompot dat met volledig Nederlandse bezetting en ploegleiders Michael Boogerd en Erik Breukink naar Vlaanderen komt.

Echt goed gezind is de Omloop de Nederlanders niet. In de enigszins recente geschiedenis wonnen voor Langeveld alleen Teun van Vliet (1987) en Jan Raas (1981). Morgen staat nog een semiklassieker op de rol: Kuurne-Brussel-Kuurne. Deze koers kent geen genade, klinkt het dit jaar onheilspellend. Vorig jaar Moreno Hofland op het podium en in de vijf edities daarvoor twee keer een ‘Ollandse winnaar.

Vanaf 13.30u op Eén (Sporza) en om 14.15u via NOS.nl.

De Topper

Tsja en dan De Topper. Want het verschil tussen PSV en Ajax is na de winterstop dan wel in ijltempo gegroeid in het voordeel van de Eindhovenaren, het is nog wel steeds een wedstrijd tussen de nummers één en twee van Nederland. En meestal staat deze pot garant voor goals galore: in de laatste negen ontmoetingen in Eindhoven vielen per wedstrijd gemiddeld 4,44 doelpunten.

PSV en Ajax speelden eergisteren nog met wisselend succes in respectievelijk Rusland en Warschau voor de Europa League. Dat zal nog in de beentjes zitten. De aftrap is morgen dan ook pas om kwart voor vijf ‘s middags.

Het winnen van deze pot is voor beide clubs natuurlijk erg lekker, los van de competitiestand gaat het hier om de twee beste clubs van (minstens) de afgelopen dertig jaar. Ajax kan met winst een buffer behouden om die belangrijke tweede plaats - want voorronde Champions League - te verdedigen. Wint PSV dan is het gat tussen de koploper en de regerend landskampioen liefst zeventien punten en kan Feyenoord tot op drie punten van de tweede plaats komen. Vorig jaar werd het 4-0: een evenaring van Ajax’ zwaarste nederlaag ooit in Eindhoven.

Om 16.45u live bij FOX Sports (€) en samenvatting om 19.00u op NPO1.

Dat post-olympische jaar

De Spelen in Sotsji waren zo belachelijk goed voor het Nederlandse schaatsen dat een schaatsdipje in het daarop volgende jaar niet zo vreemd is. Het WK sprint dit weekend valt op een moment dat het nog licht is als we naar huis rijden van werk en de eerste vogeltjes al voorzichtig hun lentekeeltjes smeren. Duurt het schaatsseizoen te lang?

Dit weekend in Astana zien we in elk geval geen Ronald Mulder, geen Jan Smeekens, geen Stefan Groothuis noch een Ireen Wüst. In Sotsji waren ze goed voor goud, twee keer zilver en brons. Margot Boer, Laurine van Riessen en Thijsje Oenema gaan het doen in het vrouwentoernooi terwijl bij de mannen Michel Mulder, Hein Otterspeer en Pim Schipper aan de start verschijnen.

Twitter avatar muldermichel Michel Mulder 2de WK 500m. Fijn om op dit moment mijn beste races van het jaar te rijden in een vol Thialf. #Teambeslist

Hollands hoop lijkt louter Mulder, de wereldkampioen van 2013 en 2014. Wint hij dan komt-ie in een exclusief gezelschap terecht van Eric Heiden en Igor Zjelezovski. De Amerikaan werd zelfs vier keer achter elkaar (1977-1980) wereldkampioen sprint, de Wit-Rus Zjelezovksi was oppermachtig tussen 1991 en ’93. Mulder moet dan wel afrekenen met de dit jaar ijzersterke Rus Pavel Koelizjnikov, maar lijkt precies op tijd in vorm:

Vanaf 12.20u bij NPO1, schakelprogramma met de Omloop.

En dan verder nog…

  • Morgen kruipt Max Verstappen met z’n 17-jaar achter het stuurtje voor de allerlaatste testdag alvorens op 15 maart de eerste grand prix - in Melbourne - van start gaat.
  • De Britse paralympisch kampioene Sarah Storey doet een aanval op het werelduurrecord van Leontien van Moorsel uit 2003: 46,065km. De poging in Londen is live te volgen op het YouTube-kanaal van de UCI.
  • Even over het weekeinde heen kijkend: maandag presenteert Michael van Praag zijn officiële plannen als kandidaat voor het voorzitterschap van de FIFA. Waarschijnlijk iets met meer Afrikaanse landen, minder Europese en net als Figo iets van 48 deelnemers aan het WK.
    • Jules Seegers