Vier doden bij zelfmoordaanslag van Boko Haram in Nigeria

Nigeriaanse politieagenten nemen de schade na een bomaanslag van Boko Haram, eerder deze week. Foto EPA / STR

Bij een zelfmoordaanslag in een dorp in het noorden van Nigeria zijn vier mensen omgekomen. De aanslag werd gepleegd door twee vrouwen, die zichzelf bij een bushokje in het dorp opbliezen. Volgens een ooggetuige en een Nigeriaanse veiligheidsmedewerker is de daad het werk van terreurgroep Boko Haram, zo meldt persbureau AP.

De schade is overigens relatief klein, zo stelt de ooggetuige. De twee vrouwen stonden namelijk te wachten op de bus naar Damaturu, de hoofdstad van een noordelijke provincie, ongeveer 35 kilometer verderop. Een buschauffeur kreeg echter argwaan en besloot de vrouwen, beide eind 20, uit de bus te weren.

Jonge meisjes ingezet voor aanslagen

Het is niet voor het eerst dat Boko Haram vrouwen en meisjes gijzelt en ze dwingt tot zelfmoord aanslagen. Vorige week nog kwamen vijf mensen om het leven toen een jong meisje dat explosieven op haar lichaam droeg zich opblies bij een controlepost in een Noord-Nigeriaanse stad.

Sinds eind vorig jaar gebeurt het met enige regelmaat dat Boko Haram jonge, vaak vrouwelijke gijzelaars inzet bij het plegen van aanslagen. In sommige gevallen zijn de slachtoffers nog geen tien jaar oud.

    • Joost Pijpker