Ik vind bij Durkheim niets over veel zelfmoord bij protestanten

In ‘Het verhaal vertelt vaak meer dan cijfers’ (Wetenschapsbijlage 24&25 januari) zegt de antropoloog Beuving dat de socioloog Durkheim in Le suicide uit 1897 met overheidsstatistieken aantoonde dat de zelfdodingscijfers in protestante gemeenschapen in het zuidwesten van Frankrijk hoger waren dan in de rest van dit land. Omdat ik me dit niet herinnerde van mijn bestudering van dit boek decennia geleden, nam ik het opnieuw door. Ik vond de bevinding niet in het hoofdstuk over godsdienst en zelfdoding, en evenmin in het hoofdstuk met een kaart van Frankrijk die zelfdodingscijfers per arrondissement verbeeldt. Later bleek me dat ook Les causes du suicide uit 1930 van Halbwachs, dat Durkheims stellingen op latere gegevens toetste, de bevinding niet vermeldt.

    • Wout Ultee