Twee clubs, twee trainers: Rutten gaat, De Boer blijft

Ajax kent (vooralsnog) de rust waar Feyenoord zo naar snakt

Twee topclubs, twee websites, één officiële mededeling. Het digitale uithangbord van Ajax meldt keurig, dat Frank de Boer ook volgend seizoen de hoofdtrainer is. Citaat: ‘Het DNA van Frank is Ajax.’ Op de site van Feyenoord geen woord over het naderende vertrek van trainer Frank Rutten. Na het weekeinde komt Feyenoord met een verklaring.

Twee clubs, twee websites, twee werelden, met als gemene deler dat het Ajax noch Feyenoord dit seizoen sportief voor de wind gaat. Ajax prresteert iets minder slecht dan Feyenoord. Misschien is het de reden dat de directie heeft meegedeeld, dat Rutten na één seizoen kan vertrekken. Een keuze waarmee Rutten, naar het schijnt, het volledig eens is.

Het personele bericht, dat niet door Feyenoord wordt bevestigd, is door onder andere de website van Voetbal International naar buiten gebracht. Die meldt dat Feyenoord nog voor de wedstrijd tegen AS Roma had besloten Ruttens contract niet te verlengen. De site rept ook al over kandidaat-opvolgers: Henk Fraser (ADO Den Haag) of assistent-trainer Jean-Paul van Gastel, beiden oud-spelers van Feyenoord.

Opvallend neutraal zijn de reacties op social media over zowel Rutten als De Boer. In geval van Rutten geen gegooi met modder, meer gelatenheid of reacties in de categorie ‘voorspelbaar’. En over de De Boers aanblijven nauwelijks hosannaberichten. De gemeenschappelijke conclusie zou kunnen zijn: men vindt het goed zo. Waarbij zij aangetekend dat het contract van De Boer nog doorloopt tot 1 juli 2017. Formeel gezien is het normaal dat De Boer bij Ajax blijft, al waren er speculaties over een vroegtijdige overgang naar een Engelse club. Bij Rutten ligt dat anders. Zijn contract loopt dit seizoen af. Over hem werd bericht dat hij in beeld is als technisch directeur bij zijn oude liefde FC Twente.

De Boer is nog niet uitgekeken bij Ajax, waarmee hij donderdag de achtste finales van de Europa League haalde. Logisch dat in Amsterdam de stemming uitbundiger en meer op de hand van de trainer is dan bij Feyenoord, waar de uitschakeling tegen AS Roma voor een grauwe stemming heeft gezorgd. Meer nog dan de uitschakeling worden de ongeregeldheden met supporters betreurd. Feyenoord staat er na twee Europese wedstrijden weer eens slecht op.

De goedgemutste De Boer gaf op de vrijdagse persconferentie openbare zekerheid over zijn toekomst bij Ajax. „Ik ben hier nog niet klaar”, sprak hij plechtig. „Er ligt een fundament waar ik perspectief in zie. Als clubs aanbellen bij directeur voetbalzaken Marc Overmars of mijn zaakwaarnemer dan doe ik niet open. Deze duidelijkheid geeft rust.”

Volgens De Boer zit het tussen de spelersgroep en hem nog steeds goed. „Ik heb gezegd dat ‘deze rotkop’ ook volgend seizoen voor de groep staat. Daar moesten ze wel om lachen.” Verdediger Nick Viergever bevestigt de goede relatie met de spelersgroep. „De samenwerking is prettig. Het gevoel in de groep is goed.”

Bij Rutten is het de vraag of hij het seizoen bij Feyenoord zal afmaken. Daar lijkt het nu wel op, maar een trainer op weg naar de uitgang is bij sportieve tegenwind kwetsbaar geworden.