Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

‘Terschelling betaalde klokkenluider 155.000 euro om op te stappen’

Rob Bats
Rob Bats Foto: ANP / Remko de Waal

De gemeente Terschelling heeft 155.000 euro betaald aan een klokkenluider zodat deze zou opstappen. De klokkenluider, een boekhouder, had een gat in de begroting ontdekt en weigerde een vordering van de burgemeester aan te passen.

Dat schrijft de Volkskrant.

De affaire speelde zich af terwijl Rob Bats (VVD) interim-burgemeester op Terschelling was. De boekhouder had geweigerd om op verzoek van Bats de jaarrekening ‘linksom of rechtsom’ aan te passen, zodat de burgemeester niet in de problemen zou komen. Kort daarop is hij met buitengewoon verlof gestuurd.

Gemeente dreigt met juridische stappen

Volgens de gemeente moest de boekhouder weg omdat hij niet goed functioneerde. Uit documenten in handen van de Volkskrant zou echter blijken dat het hem werd aangerekend dat hij herhaaldelijk kritiek uitte. Zijn kritische opstelling zou worden beschouwd als “een directe aanval” op leidinggevenden. De gemeente dreigt met juridische stappen als de klokkenluider de openbaarheid zoekt.

Bats was burgemeester op Terschelling sinds in 2012 een Facebookfeest escaleerde in zijn vorige standplaats, het Groningse Haren.