Integriteit Gelders PVV-Statenlid Faber in het geding

De Gelderse PVV-fractievoorzitter Marjolein Faber, tevens lijsttrekker bij de Eerste Kamerverkiezingen, heeft namens haar partij voor duizenden euro’s aan subsidiegeld opdrachten gegeven aan een bedrijf waarvan haar zoon vennoot is. Dat blijkt uit onderzoek van deze krant.

De PVV heeft inmiddels het advies gekregen de opdrachten aan het bedrijf van Fabers zoon stop te zetten. Nadat de krant zijn bevindingen donderdag aan Faber voorlegde, vroeg de PVV-politica via een integriteitsbureau een oordeel over de zaak aan hoogleraar Staatsrecht Douwe Jan Elzinga. Hij zou het „wijs en verstandig” vinden, aldus zijn advies, als de Gelderse PVV de opdracht aan het bedrijf van Fabers zoon „in deze vorm [zou] beëindigen”.

Volgens Elzinga heeft de Gelderse PVV-fractie met deze opdracht „een integriteitsrisico genomen”. Een gevoelige conclusie, omdat Faber de afgelopen jaren juist naam maakte als bestrijder van integriteitschendingen. Zo was zij de drijvende kracht achter de politieke val van PvdA-staatssecretaris Co Verdaas in 2012, nadat was gebleken dat Verdaas als gedeputeerde in Gelderland onjuiste declaraties indiende. Ook maakte zij er in 2013 een groot punt van dat de hoogste provincieambtenaar voor 9.000 euro onterecht verblijfskosten had ontvangen. Tegen deze krant zei Faber dat het haar in deze kwestie ging „om het principe” en zijn „voorbeeldfunctie”. „Het maakt niet uit of het om een tientje, 9.000 euro of een ton gaat.”

Faber schakelde het bedrijf van haar zoon in voor het beheer van de website van de PVV Gelderland. Dit werd eerder kosteloos gedaan door Statenlid Marc van Kampen. In 2012 werd het uitbesteed aan de vennootschap onder firma (VOF) ‘MR Websites’ in Nijkerk, waarvan Fabers zoon Willem Martijn een van de twee vennoten is. De opdracht werd betaald uit de subsidie voor fractiebijstand.

Uit jaarrekeningen die deze krant verkreeg via een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) blijkt dat de PVV-fractie in 2012 en 2013 respectievelijk 3.922 en 4.523 euro uitgaf aan kosten voor de website. Dit geld kwam in ieder geval in 2012 bijna volledig ten goede aan MR Websites. Dat is te zien in het facturenoverzicht van dat jaar, dat ook in handen is van deze krant.

Faber benadrukt dat de co-vennoot van haar zoon al het PVV-werk deed. „Wij hebben mijn zoon buiten het werk gehouden.” Ze gaf deze krant vrijdag inzage in het oordeel van Elzinga hierover, maar zei niet wat zij met het advies gaat doen.

    • Tom-Jan Meeus
    • Christiaan Pelgrim