Stannard wint Omloop Het Nieuwsblad voor tweede jaar op rij

Ian Stannard (L) klopt Niki Terpstra (R) in de sprint van de Omloop Het Nieuwsblad. Foto ANP / Bas Czerwinski

Ian Stannard heeft vanmiddag opnieuw de Omloop Het Nieuwsblad gewonnen. De Britse wielrenner spurtte in de laatste meters voor de streep de Nederlander Niki Terpstra voorbij. Ook vorig jaar won de renner van Sky al de Omloop, traditiegetrouw de eerste wedstrijd van het klassiekerseizoen.

Stannard en Terpstra maakten sinds ongeveer 40 kilometer voor het einde deel uit van een kopgroep van vier. Daarin zaten ook de Belgen Tom Boonen en Stijn Vandenbergh, ploegmaten van Terpstra bij Etixx-Quickstep. Toen Stannard in de slotfase meermaals versnelde, konden zij het tempo echter niet meer volgen en wist alleen de Nederlander aan te haken.

Vanmarcke zakt weg uit kopgroep na lekke band

Aanvankelijk maakte ook Sep Vanmarcke van het Nederlandse LottoNL-Jumbo deel uit van de kopgroep. Hij kreeg alleen een lekke band en zakte daardoor terug naar de tweede groep, waarin ook de Belg Greg van Avermaet en de Tsjech Zdeněk Štybar zaten. Het trio kwam niet meer in de buurt van de kop van de wedstrijd.

In de laatste kilometers van de koers deden de drie ploeggenoten van Etixx-Quickstep nog een enkele verwoede pogingen om hun Britse medevluchter af te schudden. Toen Terpstra in de laatste kilometers probeerde weg te rijden, was het niet Stannard maar Vandenbergh die achter hem aanreed. Door die actie reed de Belg alleen ook Stannard weer naar de kop van de wedstrijd.

Lange sprint verrast Stannard niet

Vrijwel meteen daarna zette Stannard zelf aan en konden Boonen en Vandenbergh niet meer mee. Terpstra probeerde de Brit nog te verrassen door vroeg de sprint aan te gaan. Stannard sprong echter op het wiel van de Nederlander en stak hem in de laatste meters voorbij. Tom Boonen werd op een handvol seconden derde.

    • Joost Pijpker