‘Shutdown’ Department of Homeland Security VS voorkomen

De Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, John Boehner, verlaat de zaal na het sneuvelen van de begroting voor het Department of Homeland Security. Later vrijdagnacht werd er alsnog een budget afgesproken, voor de komende zeven dagen, en werd een shutdown van het ministerie voorkomen. Foto J. Scott Applewhite / AP

Een gedeeltelijke ‘shutdown’ van het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid is vrijdagnacht op het nippertje voorkomen. Het Huis van Afgevaardigden en de Senaat stemden enkele uren voor het verstrijken van de deadline voor een begroting die het Department of Homeland Security (DHS) voor de komende week bekostigt.

‘Klap voor Republikeinse leiders’

Deze goedkeuring kwam kort nadat een wetsvoorstel, dat het ministerie voor drie weken zou financieren, sneuvelde in het Lagerhuis van het Amerikaanse Congress.

The Wall Street Journal spreekt van een klap voor Republikeinse leiders. Ondanks dat hun partij sinds januari beide huizen in het Capitool in handen heeft, lukt het hen niet om overeenstemming te krijgen over de financiering van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

De begroting van DHS is inzet van de Republikeinse strijd tegen de door Obama in november aangekondigde immigratiehervormingen. De president voert deze zonder goedkeuring van het Congres in. Het ministerie van Binnenlandse Veiligheid is verantwoordelijk voor een aanzienlijk deel van deze hervormingen.

Grote meerderheid voor begroting

Democraten in het Huis van Afgevaardigden hielp de Republikeinse fractie aan de stemmen om het budget voor de komende zeven dagen goed te keuren. Met een meerderheid van 357 tegen 60 werd het wetsvoorstel aangenomen. De Senaat stemde (met 68 voor en 31 stemmen tegen) voor het budget.

http://youtu.be/n8sh4J-AXDc

Het nieuwe budget voor het DHS legde wederom de verdeeldheid tussen Republikeinse politici bloot in de hoofdstad. In december bereikten Democraten en Republikeinen een akkoord over de begroting van de overheidsfinanciën voor het lopende fiscale jaar. Alleen het DHS werd in deze zogeheten ‘cromnibus‘ maar tot eind februari gefinancierd.

‘Nederlaag voor John Boehner’

Volgens Politico was het afschieten van het budget dat DHS voor drie weken zou financieren vooral een vernederende nederlaag voor de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, John Boehner. Conservatieve partijgenoten (52) stemden samen met Democraten (172) tegen deze begroting (203-224), waar hij en zijn collega’s de afgelopen weken over onderhandelden in Washington.

Volgens ingewijden kan Boehner de komende tijd rekenen op een fikse interne machtsstrijd om zijn positie. Vorige maand werd zijn herverkiezing voor zijn derde termijn als voorzitter al ontsierd door 25 dissidente partijgenoten die niet voor hem stemden.

The Washington Post noemt de Republikeinse partij, hun eigen ergste vijand, aangezien het zelfs met de meerderheid in het Capitool er niet in slaagt eensgezind op te treden. Sommige Republikeinen waren tegen de begroting van drie weken omdat zij deze onvoldoende de immigratiehervormingen van Obama zouden blokkeren. De komende week zal in het Amerikaanse Congres in het teken staan van het opstellen van een nieuwe begroting van het DHS.

    • Hans Klis