Rutte op campagne: we blijven de ingezette weg volgen

Premier Mark Rutte spreekt op de Grote Markt tijdens de aftrap van de VVD van de campagne voor de Provinciale Statenverkiezingen. Foto ANP / Evert-Jan Daniels

Regeringspartij VVD blijft ook de komende tijd vasthouden aan de gekozen koers. Alleen op die manier komt Nederland stap voor stap weer op stoom, zo stelde minister-president Mark Rutte vandaag in Breda, waar hij het startschot gaf voor de campagne van zijn partij voor de Provinciale Statenverkiezingen.

Na een aantal moeizame jaren vol bezuinigingen, lastenverzwaringen en hervormingen staat Nederland er op economisch gebied volgens Rutte stukken beter voor dan een paar jaar geleden. Maar daarmee is het werk nog niet klaar, zo stelde hij op de Grote Markt in de Brabantse stad:

“Nu begint het pas echt. Met een ongekende hoeveelheid hervormingen hebben we ons land flink veranderd. Dat is niet van de een op de andere dag een succes. Dat heeft tijd nodig. Waar Nederland nu meer dan ooit behoefte aan heeft, is duidelijkheid en stabiliteit.”

Herstel doorzetten voor meer banen

Want hoewel het de goede kant op gaat met Nederland kan nog niet iedereen profiteren van het economisch herstel, vaak omdat ze zonder werk zitten. Rutte:

“Er staan nog teveel mensen langs de kant. Juist voor deze mensen is het van belang dat we koers houden. Zij hebben – meer dan wie ook – baat bij een doorzettend herstel. Want dit betekent simpelweg: meer banen.”

Blijven samenwerken met oppositie

Coalitiepartijen VVD en PvdA hebben in de Eerste Kamer nu geen meerderheid. In de Senaat zijn ze daarom aangewezen op de hulp van bevriende oppositiepartijen SGP, D66 en ChristenUnie. Rutte zei in Breda dat de VVD die samenwerking wil blijven zoeken:

“Ik ben erg te spreken over de partijen die tijdens de crisis hun verantwoordelijkheid begrepen en meehielpen Nederland naar rustiger vaarwater te loodsen. Daardoor ligt Nederland nu op koers. […] We kunnen ieder verschil vergroten en elkaars vliegen afvangen, maar dat brengt ons niet verder. Nederland wordt beter en sterker van samenwerking.”

Lees ook in NRC Handelsblad van vandaag “En dan nu: de grote Geert tegen Alexander-campagne”, over de campagnes voor de Provinciale Statenverkiezingen. (€)

    • Joost Pijpker