Ruimte voor dividendgroei

Beleggers in obligaties hebben geprofiteerd van rentedalingen, maar met een rente van nog geen 0,4 procent op een Nederlandse tienjaarsobligatie valt hier nog maar weinig rendement te verwachten. Voor een Nederlandse obligatie met een looptijd van 6 jaar geldt al een negatieve rente. Daarvoor in ruil is er de hoofdsomgarantie; iets wat aandelen niet bieden. Het verschil in rendement met aandelen is flink opgelopen. De S&P 500-index biedt een dividendrendement van 1,9 procent en de AEX 2,6 procent. Historisch gezien is dat laag, maar vergeleken met obligaties is het toch aantrekkelijk. Het vooruitzicht op winstgroei is dan wel matig, maar gezien de relatief sterke balansposities en de gezonde kasstroom, is er zelfs ruimte voor groei van het dividend. Defensieve bedrijven als DSM of Unilever, maar ook Shell – met een iets hoger risico – bieden een aantrekkelijk rendement. Wie dus wat risico durft te nemen, wordt daarvoor beloond.