Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

PVV-politica Marjolein Faber huurde bedrijf van haar zoon in

Marjolein Faber tijdens het tv-debat van Nieuwsuur in de Eerste Kamer, in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen van 18 maart.
Marjolein Faber tijdens het tv-debat van Nieuwsuur in de Eerste Kamer, in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen van 18 maart. Foto ANP / Martijn Beekman

De Gelderse PVV-fractievoorzitter Marjolein Faber, tevens lijsttrekker bij de Eerste Kamerverkiezingen, heeft namens haar partij voor duizenden euro’s aan subsidiegeld opdrachten gegeven aan een bedrijf waarvan haar zoon vennoot is. Dit blijkt uit onderzoek van NRC Handelsblad.

De PVV heeft inmiddels het advies gekregen de opdrachten aan het bedrijf van Fabers zoon stop te zetten. Nadat NRC zijn onderzoeksbevindingen donderdag aan Faber had voorgelegd, vroeg de PVV-politica via een integriteitsbureau een oordeel van hoogleraar staatsrecht Douwe Jan Elzinga. Hij zou het “wijs en verstandig” vinden, aldus zijn advies, als de Gelderse PVV de opdracht aan het bedrijf van Fabers zoon “in deze vorm [zou] beëindigen”.

Waker over integriteit

Volgens Elzinga heeft de fractie een “integriteitsrisico genomen”. Een gevoelige conclusie, omdat Faber de afgelopen jaren juist naam maakte als bestrijder van integriteitschendingen. Zo was zij de drijvende kracht achter de politieke val van PvdA-staatssecretaris Co Verdaas in 2012, nadat was gebleken dat Verdaas als gedeputeerde in Gelderland onjuiste declaraties indiende. Ook maakte zij er in 2013 een groot punt van dat de hoogste provincieambtenaar voor 9.000 euro onterecht verblijfskosten ontving. Tegen NRC zei Faber vorige week dat het haar in deze kwestie ging “om het principe” en zijn “voorbeeldfunctie”.

“Het maakt niet uit of het om een tientje, 9.000 euro of een ton gaat.”

Vierduizend euro voor site

Faber schakelde het bedrijf van haar zoon in voor het beheer van de website van de PVV Gelderland. Dit werd eerder kosteloos gedaan door Statenlid Marc van Kampen. In 2012 werd het uitbesteed aan de vennootschap onder firma (VOF) ‘MR Websites’ in Nijkerk, waarvan Fabers zoon Willem Martijn een van de twee vennoten is. De opdracht werd betaald uit de subsidie voor fractiebijstand.

Uit jaarrekeningen die deze krant verkreeg via een beroep op de wet openbaarheid van bestuur (wob), blijkt dat de PVV-fractie in 2012 en 2013 respectievelijk 3.922 en 4.523 euro uitgaf aan kosten voor de website. Dit geld kwam in ieder geval in 2012 bijna volledig ten goede aan MR Websites. Dat is te zien in het facturenoverzicht van dat jaar, dat ook in bezit is van NRC. Faber benadrukt dat de co-vennoot van haar zoon al het PVV-werk deed. “Wij hebben mijn zoon buiten het werk gehouden.” Faber gaf NRC vrijdag zelf inzage in het oordeel van Elzinga hierover. Ze zei niet wat zij met het advies gaat doen.

Uit onderzoek van NRC blijkt verder dat de PVV in vier jaar bijna de helft van de Statenleden is kwijtgeraakt. Van de 69 in 2011 toegetreden leden, zijn er nog 38 over. Dertien opgestapte PVV’ers stonden hun zetel af aan de partij. Achttien politici namen hun zetel mee.

Lees ook in NRC Weekend: De vrouw naast Wilders (€)