PKK-leider roept achterban op om te praten over neerleggen wapens

Een afbeelding van PKK-leider Öcalan, op een vlag tijdens een Koerdische demonstratie op het Malieveld in Den Haag. Foto ANP / Evert-Jan Daniels

De leider van de Koerdische Arbeiderspartij PKK, Abdullah Öcalan, heeft zijn achterban vanuit de gevangenis opgeroepen om mee te praten over het neerleggen van de wapens. Hij deed dat in een schriftelijke verklaring, die op televisie werd voorgelezen door een lid van de PKK-gezinde partij HDP.

Het overleg moet ergens dit voorjaar plaatsvinden, zo stelt Öcalan. Als zijn achterban op de oproep ingaat en besluit de gewapende strijd te staken is dat volgens de PKK-leider een “strategische en historische beslissing”. Koerdische opstandelingen voeren al meer dan dertig jaar strijd tegen Turkije.

40.000 doden in dertig jaar

De Turkse president Tayyip Erdogan zei in een reactie tegen persbureau Reuters dat hij de oproep van Öcalan – in 1999 veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf – verwelkomd. Hij waarschuwde echter dat de Koerdische opstandelingen al eerder beloften deden en die uiteindelijk niet nakwamen.

Turkije en de PKK overleggen sinds eind 2012 over het beëindigen van het conflict. Sinds 1984 heeft de opstand aan meer dan 40.000 mensen het leven gekost.

    • Joost Pijpker