Otterspeer wint de 1.000 meter en staat nu tweede bij WK sprint

Hein Otterspeer in actie op de 1000 meter tijdens het WK sprint in ijspaleis Alau in Astana. Foto ANP / Vincent Jannink

Na een zwakke 500 meter in de ochtend heeft de Nederlander Hein Otterspeer vanmiddag de 1.000 meter gewonnen bij de WK sprint in Astana. Met een tijd van 1.08,93 was de Zuid-Hollander de enige die onder de 1.09 dook. Otterspeer staat halverwege het toernooi op de tweede plaats, achter de Rus Pavel Koelizjnikov.

Achter Otterspeer legde de Duitser Nico Ihle beslag op de tweede plek. Ihle staat nu derde in het algemeen klassement. Titelverdediger Michel Mulder stelde op de 1.000 meter teleur met een tiende plaats. Mulder werd eerder op de dag nog tweede op de 500 meter, maar is nu weggezakt naar de vijfde plaats in het klassement.

Mulder deed het op de kilometer minder dan Pim Schipper, de derde Nederlander die deelneemt in het mannentoernooi. Schipper reed een tijd van 1.09,67 en staat na twee afstanden nu zevende. Op de 500 meter - die werd gewonnen door Koelizjnikov - kwam hij niet verder dan de veertiende tijd. Otterspeer eindigde op die afstand op de tiende stek.

Bowe wint ook de 1.000 meter

Bij het vrouwentoernooi ging de zege op de 1.000 meter naar de Amerikaanse Brittany Bowe, die vanmorgen ook de 500 meter al won. Na twee afstanden lijkt Bowe alleen nog haar landgenote Heather Richardson te hoeven vrezen. Richardson werd op beide afstanden tweede en neemt die plek ook in het klassement in.

Beste Nederlandse in het klassement is Margot Boer, die na een teleurstellende 500 meter derde werd op de kilometer. Boer gaat als vijfde de tweede dag van het toernooi in. Thijsje Oenema is de tweede Nederlandse, op de zevende plaats in de stand.

    • Joost Pijpker