Oppositieleider Nemtsov in Moskou doodgeschoten

Een liberale criticus van president Poetin is vannacht vlakbij het Kremlin vermoord. „Dit is een onvoorstelbare misdaad.”

Boris Nemtsov in 2012. Foto SERGEI CHIRIKOV / EPA

De Russische liberale oppositieleider Boris Nemtsov is vrijdagnacht op straat in Moskou doodgeschoten, enkele tientallen meters van het Kremlin.

Nemtsov liep daar volgens Russische media met een jonge vrouw. Volgens een eerste reconstructie zijn er mensen uit een witte auto gestapt die hem vier keer in de rug hebben geschoten.

Oud-politicus Michail Kasjanov, een criticus van Poetin, was snel ter plaatse. De website van de krant RBK citeerde hem: „Dit is een onvoorstelbare misdaad. Vijftig meter van de muren van het Kremlin ligt mijn vriend Boris Nemtsov. Wie hier schuld aan heeft? Het antwoord ligt voor de hand.”

De 55-jarige Nemtsov was in de jaren negentig een van de belangrijkste liberale politici, maar was de laatste jaren op de achtergrond geraakt. Zijn politieke hoogtijdagen lagen tussen 1991 en 1997. Als gouverneur van Nizjni Novgorod voerde hij politieke en economische hervormingen door die zijn provincie tot bloei brachten en hem immens populair maakten. In 1997 werd hij vicepremier en gold hij als een grote kanshebber voor de presidentsverkiezingen van 2000.

Maar de roebelcrisis van 1998 maakte aan alles abrupt een einde. Nemtsov moest onder druk van de Doema aftreden. Vladimir Poetin won in 2000 de presidentsverkiezingen en Nemtsovs partij verdween door machinaties van het Kremlin in 2007 uit het parlement. Hij bleef wel de publiciteit zoeken. In 2010 verspreidde hij pamfletten waarin hij gedetailleerd de corruptie binnen de groep rondom Poetin aan de kaak stelde. In 2012 deed hij actief mee met de maandelijkse demonstraties.

Een van de felste dissidenten is nu oud-wereldkampioen schaken Gary Kasparov, die vaak samen met Nemtsov heeft gedemonstreerd. In een interview met deze krant zegt hij dat de Nederlandse regering zich assertiever moet opstellen tegenover de Poetin. Nederland is „doodsbang om de confrontatie met Poetin aan te gaan”. Kasparov vindt dat Nederland de rol van Poetin bij de ramp met vlucht MH17 probeert te verdoezelen.

Premier Rutte reageerde op zijn wekelijkse persconferentie. Hij zei, gevraagd om een reactie, dat het kabinet niet op voorhand schuldigen aanwijst voor MH17 om het onderzoek van de OvV „zonder enige vlek van politieke bemoeienis” te laten plaatsvinden.