Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Oorlog

Onderzoekers moord Nemtsov in lijn met Poetin: mogelijk ‘provocatie’

De moord op Boris Nemtsov was mogelijk bedoeld om de politieke situatie in Rusland te destabiliseren. De oppositiepoliticus en uitgesproken criticus van president Poetin zou zijn vermoord door mensen die “geen middel schuwen om hun politieke doelen te bereiken”, heeft een woordvoerder van de Russische nationale recherche gezegd.

Foto AFP / Sergei Gapon

De moord op Boris Nemtsov was mogelijk bedoeld om de politieke situatie in Rusland te destabiliseren. De oppositiepoliticus en uitgesproken criticus van president Poetin zou zijn vermoord door mensen die “geen middel schuwen om hun politieke doelen te bereiken”, heeft een woordvoerder van de Russische nationale recherche gezegd volgens het Russische RT. De instantie die onderzoek moet doen naar de moord neemt daarmee de lezing over die prominente politici, alsook Poetin bij monde van zijn woordvoerder, gaven aan de moord.

Volgens recherchewoordvoerder Vladimir Markin is Nemtsov mogelijk als “heilig offer” gebruikt door islamitische extremisten. De voormalig vicepremier zou zijn bedreigd, omdat hij de terreuraanslagen in januari in Parijs heeft veroordeeld.

Oekraïne-conflict of persoonlijke vete

Het onderzoeksteam houdt wel rekening met verschillende motieven voor de moord. Het zou bijvoorbeeld ook kunnen dat er een verband is met het conflict in Oost-Oekraïne. Nemtsov was voorstander van de pro-westerse koers in Oekraïne. Een andere mogelijkheid is dat het gaat om een afrekening vanwege persoonlijke vetes.

Oppositieleden in Rusland vermoeden dat het Kremlin betrokken is bij de moord. Woordvoerder Dmitri Peskov van president Vladimir Poetin spreekt dat tegen. Nemtsov werkte aan een rapport waarin bewijs werd gepresenteerd van directe Russische betrokkenheid bij de separatistische opstand in Oost-Oekraïne, meldde persbureau AP eerder.

President ziet toe op onderzoek naar moord

Nemtsov werd gisteravond laat doodgeschoten op een brug nabij het Kremlin. Volgens de autoriteiten zijn er zeker zeven kogels op hem afgevuurd vanuit een auto. In het huis van Nemtsov wordt gezocht naar mogelijke aanwijzingen voor de moord.

Twitter avatar carlbildt Carl Bildt Reports from Moscow says that police has now taken Boris Nemtsov computer hard drives. Can’t say I’m surprised.

Nemtsov was in de jaren negentig vicepremier onder president Boris Jeltsin. Hij voerde de laatste jaren actie tegen de inperking van de democratie en burgerrechten en was vicevoorzitter van de liberale Republikeinse Partij van Rusland - Volksvrijheidspartij (RPR-PARNAS).

Poetin heeft de moord veroordeeld en een onderzoek bevolen, waar hij persoonlijk op wil toezien. Het onderzoek wordt uitgevoerd door de Nationale Recherchecommissie, het ministerie van Binnenlandse Zaken en de inlichtingendienst FSB.

Toestemming voor rouwmanifestatie

Op de plek in centraal Moskou waar Nemtsov is doodgeschoten worden bloemen gelegd. Een protestmars die voor morgen gepland stond, wordt een treurmars die eindigt bij de plaats delict. Het was eerder vandaag onduidelijk of het stadsbestuur van de Russische hoofdstad de rouwmars zouden toelaten, maar verschillende media en journalisten melden dat er overeenstemming is bereikt.

Twitter avatar leonidragozin Leonid Ragozin On Sunday, opposition supporters will march from Kitay-Gorod to the bridge where Nemtsov was killed.
Twitter avatar StevenDerix Steven Derix Toch toestemming voor treurmars voor vermoorde #Nemtsov in centrum Moskou, zegt oppositie. http://t.co/z0Tx8Rj0fx
Twitter avatar leonidragozin Leonid Ragozin Opposition march tomorrow will take place in the centre of Moscow, sanctioned by the authorities - @leonidvolkov
Twitter avatar Balliauw Balliauw Oppositie heeft akkoord bereikt met stadsbestuur #Moskou om morgen om 15u een rouwmars te houden voor #Nemtsov https://t.co/vlT3LuVrIT

Bekijk hieronder een interview van Nemtsov met de BBC, waarin hij waarschuwde dat het toen heersende westerse optimisme over Rusland niet terecht was:

Lees verder in NRC Handelsblad: Poetin zal sterven in het Kremlin, interview met Kremlin-criticus Kasparov en Anderen dan Kasparov leiden protest in Moskou (€)