Oekraïens leger meldt sterke afname van gevechten separatisten

Het Oekraïense leger meldt dat er sinds afgelopen nacht veel minder aanvallen plaatsvinden van pro-Russische separatisten in het oosten van het land.

Een man fietst langs een gebouw in het stadje Debaltseve in Oost-Oekraïne, dat tijdens gevechten hevig beschadigd is geraakt. Foto: Reuters / Baz Ratner

Het Oekraïense leger meldt dat er sinds afgelopen nacht veel minder aanvallen plaatsvinden van pro-Russische separatisten in het oosten van het land.

Daarmee lijkt het voor het eerst rustig te worden in het conflictgebied, nadat de politieke leiders van Oekraïne, Rusland en Frankrijk en Duitsland ruim een week geleden - opnieuw - een wapenstilstand overeenkwamen. Gisteren is het Oekraïense leger begonnen met het terugtrekken van artillerie uit de frontlinie.

Op 15 februari werd al een staakt-het-vuren afgekondigd in het oosten van Oekraïne, maar dat werd vrijwel direct geschonden door zowel het Oekraïense leger als de opstandelingen.

Grad-raketten in Adviivka

De wapenstilstand zou nu volledig in stand zijn in Loehansk, dat in handen is van de rebellen, en de havenstad Marioepol, waar Oekraïense troepen het voor het zeggen hebben. In Marioepol werd afgelopen week nog hevig gevochten.

Helemaal rustig was het afgelopen nacht niet: volgens persbureau Reuters zouden er GRAD-raketten zijn afgeschoten in de stad Avdiivka.

Lees ook in nrc.next: Wapenstilstand? Het was nog geen dag rustig

    • Eva de Valk