Opinie

    • Merlijn Kerkhof
    • Gijsbert van Es

mini-opinie

Te vaak blijven gesprekken hangen in kabbelend gekeuvel. Maak ze spannender: snijd een spraakmakend onderwerp aan. nrc.next helpt.

Stelling: Rotzooi maar lekker aan, liberale sukkels

Het liberale Kamerlid Mark Verheijen is gisteren dan toch gestruikeld over z’n eigen bonnetjes. De integriteitscommissie van de VVD kon niet anders dan deze kleine kruimelaar dumpen. De partij heeft nu eenmaal een kwetsbaar imago als verzameling van leeghoofdige zakkenvullers. Hoe de eigen staatssecretaris Sander Dekker ook z’n best doet het niveau van het onderwijs op te krikken, aan het liberale volksdeel is het niet besteed. Men leze het Verheijen- rapport van de integere VVD’ers: ‘In Elsevier is aandacht besteedt’ (pagina 1); ‘... dat de declaratie uiteindelijk geld bedragen behelste’ (pagina 14). Bij de VVD werken ze zó hard dat ze wel eens voutjes maken in hun boekhouding en in de spelling en grammatica der Nederlandse taal. Moet kunnen. Vrijheid, blijheid. Liberalen, rotzooi maar lekker aan.

Stelling: Maak Mark Verheijen toezichthouder bij de UEFA

Want laten we wel wezen: onze Mark verbleekt bij die corrupte bestuurders van de Europese voetbalbond.

Stelling: Eva moet blijven, maar weg met dat vreselijke decor

Jammer, maandag is Jeroen Pauw weer terug als dagsluiter aan de publiek gefinancierde bittertafel. Het is al vaker bepleit: laat Pauw en Jinek sámen die klus klaren. Of, als we toch moeten kiezen: liever Jinek – scherper, wat fanatieker, wat minder gemelijk dan slungel Pauw. Maar wat we niet zullen missen: de leren fauteuil van Eva en die tuttige bank waarop de gasten in allerlei kreukelige poses lagen te dweilen en waar je je aandacht soms makkelijker bij hun sokken of lillende dijbenen hield dan bij de diepgang van gedachten. For the record nog even de kijkcijfers: gemiddeld 700.000 voor Pauw, dik 500.000 voor Jinek, maar 800.000 à 1.000.000 voor Tan van RTL Late Night. NPO, val aan! Met Pauw én Jinek, dus.

Stelling: Het is tijd voor de Hooligan des Vaderlands

De hooligan heeft een imagoprobleem. Niemand vindt hem aardig. Logisch: onbekend maakt onbemind. Laten we daarom een hooligan aanstellen die alle hooligans vertegenwoordigt, die als spreekbuis voor de hooligangemeenschap kan fungeren. Een hooligan die kan bijdragen aan de waardering voor hooligans – waardering die zo node wordt gemist.

Stelling: Beeldenstorm? Wij zijn er ook overheen gekomen

Er is de laatste tijd nogal wat te doen over de jongens van IS die onlangs beelden in een Iraaks museum omver kieperden. Verwerpelijk (haha, snappie ’m?), maar wij Nederlanders hebben weinig recht van spreken als het om beelden slopen gaat. Aan de andere kant: op onze beeldenstorm in de zestiende eeuw volgde een periode van bloei en uiteindelijk bevrijding van het Spaanse juk. En kijk ons nou eens! Laat het Kalifaat een voorbeeld aan ons nemen.

Stelling: Het is allemaal de schuld van de media!

De rellen in Rome. De jihad. Terrorisme in het algemeen.De monetaire crisis. Het succes van House of Cards. Vastgoedfraude. Project X Haren. De breuk tussen Katja en Thijs. De teloorgang van V&D. Alle eetstoornissen en Ayaan Hirsi Ali. De Verwarde Man. Het vertrek van Mark Verheijen (groetjes van de NRC-redactie!). Het imago van de gemeente Staphorst. De UvA. Twitter. Joris Luyendijk.

en Merlijn Kerkhof

    • Merlijn Kerkhof
    • Gijsbert van Es