Shell schendt systematisch rechten

Shell is in Nigeria geen dader maar slachtoffer, beweert Mutiu Sunmonu, directeur van Shell in Nigeria (20/2). De schade door olievervuiling zou bijna volledig te wijten zijn aan sabotage en diefstal en Shell zou daar weinig aan kunnen doen.

Shell neemt echter enorme risico's door stug olie te blijven pompen door pijpleidingen in gebieden (als Ogoniland) waarvan het bedrijf nota bene zelf stelt dat ze te onveilig zijn om onderhoudsmedewerkers naar toe te sturen. De oliegigant laat installaties slecht beheerd en niet goed afgesloten achter, stelt onder meer UNEP in een rapport in 2011. Zo wordt saboteren wel erg gemakkelijk.

Zelfs als lekkages overduidelijk het gevolg zijn van slecht onderhoud, doet Shell er alles aan om verantwoordelijkheid te ontlopen. Dat Shell in Bodo nu met een schadevergoeding komt, is te danken aan een dreigende rechtszaak door een gerenommeerd advocatenkantoor in Engeland dat de slachtoffers bijstaat.

En in Nederland – waar Milieudefensie en vier Nigeriaanse boeren een rechtszaak tegen Shell zijn begonnen – frustreert Shell de rechtsgang door de bevoegdheid van de Nederlandse rechter steeds opnieuw aan te vechten, hoewel de lekkages al diverse malen door Europese rechters zijn vastgesteld.

Shell vervuilt al vijftig jaar de Nigerdelta en schendt systematisch de rechten van de bevolking. Stop de krokodillentranen, de jaarwinsten van Shell zijn niet om te huilen. Neem verantwoordelijkheid: gelekte olie naar internationale normen opruimen, je olie-installaties goed onderhouden en beveiligen en slachtoffers compenseren.

Milieudefensie

    • Geert Ritsema