Mier poept netjes in de hoek

Handen wassen na het plassen. Voeten vegen als je binnenkomt. Niet zo in je neus pulken. Grote mensen hebben heel veel regeltjes bedacht. Ze vinden het nogal belangrijk dat je schoon en netjes bent.

Wat zou het heerlijk zijn om voor één dag een wild beest te zijn. Even niet in bad of nagels knippen, maar rollen in de modder. Geen mes en vork, gewoon eten met je klauwen. In het dierenrijk bestaan geen regels.

Nou ja... voor sommige dieren wel. Neem de zwarte wegmier. Dat is het kleine zwarte miertje dat ook bij jou in de tuin zit. Ze leven in grote kolonies, in ondergrondse gangetjes en kamers.

Mieren zijn een opgeruimd volkje. Ze maken bijvoorbeeld een afvalberg buiten het nest. Speciale schoonmaakmieren patrouilleren door de gangen van de kolonie. Ze dragen alle dode mieren, etensresten en andere rommel daarnaartoe.

Duitse biologen hebben pas een nieuw mierenregeltje ontdekt. In het mierennest zagen ze donkere vlekjes. Waren dit misschien mierentoiletten, waar mieren hun mierenbehoefte doen? Ze besloten om een proefje te doen.

De biologen gaven de mieren een nest van gips, met vier vierkantje kamertjes. Ze voerden de mieren blauw- en roodgekleurd suikerwater. Zo was de mierenpoep goed te zien.

En ja hoor. Na een week of wat verschenen er kleine blauwe en rode vlekjes in het nest. Steeds op één of twee plekken. Het waren mierentoiletten. Het was wel moeilijk om een goede foto van zo’n toilet te krijgen. Er zat altijd wel een miertje op.

Meestal zaten de poepvlekjes in hoekjes van de kamers. Mieren zijn hoekpoepers. Best slim, vinden de biologen. Als mieren op de drempel van het toilet zouden poepen, moeten alle mieren er doorheen lopen. Bah. In de hoek is de poep fijn weggestopt.

Vooruit. Misschien is het goed dat er sommige regeltjes bestaan. Een speciaal toilet is best handig. Olifanten, dassen en paarden houden de drollen ook bij elkaar. Anders zou het maar een smeerboel worden, met zoveel mensen en dieren op elkaar.

Maar wacht eens.. wassen de kleine mierenlarfjes hun pootjes wel na een toiletbezoek?

    • Lucas Brouwers