Kasparov: Rutte is bang voor Poetin

Gary Kasparov in Parijs. Foto EPA / Yoan Valat

De bekendste Russische dissident, Gary Kasparov, blijkt een uitgesproken mening te hebben over de buitenlandse politiek van Nederland. In een interview vandaag in NRC Handelsblad zegt de oud-schaakkampioen dat de Nederlandse regering zich veel assertiever moet opstellen tegenover de Russische president Poetin. Nederland, zegt Kasparov, is “doodsbang om de confrontatie met Poetin aan te gaan.”

Kasparov doelt op de afwikkeling van de ramp met vlucht MH17 in Oekraïne. Hij heeft het voorlopige rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV) gelezen en is teleurgesteld in de bevindingen.

“Ik dacht: het kostte de Nederlandse regering twee uur om uit te vinden wat er aan de hand was, en twee maanden om een formulering te vinden die Poetins rol zou verdoezelen.”

‘Politiek van weglopen’

Kasparov denkt dat het vliegtuig “vrijwel zeker” door “Russische militanten” is neergeschoten.

“Misschien was het een vergissing, maar voor mij staat die betrokkenheid vast.”

Volgens Kasparov hanteert het Nederlandse kabinet jegens Rusland een “politiek van weglopen” – en dat is gevaarlijk.

“Poetin heeft geen andere opties meer. Hij zit gevangen, hij zal zijn politiek van angst en paranoia voortzetten. Als Nederland niks doet, wordt die gevaarlijke weg voortgezet.”

Rutte: Kasparov is belanghebbende

Premier Rutte verwerpt de kritiek van Kasparov. Tijdens zijn wekelijkse persconferentie zei hij gisteren dat het kabinet niet op voorhand schuldigen aanwijst voor MH17 om het onderzoek van de OvV “zonder enige vlek van politieke bemoeienis” te laten plaatsvinden. “Dan is de kans op berechting zo groot mogelijk.”

“Als we wél uitspraken doen, zullen degenen die straks door het onderzoek worden aangewezen als schuldigen zeggen: ze wisten altijd al wie het was, we accepteren die conclusies niet.”

Rutte noemt Kasparov “iemand die met groot persoonlijk risico zijn activiteiten ontplooit”, maar ook “een belanghebbende”. Daarmee doelt hij op Kasparovs oppositionele activiteiten. De oud-wereldkampioen schaken geldt sinds een decennium als één van Poetins luidste critici. Hij richtte de beweging Ander Rusland op en stelde zich in 2007 tevergeefs kandidaat als president. Sinds twee jaar woont Kasparov uit veiligheidsoverwegingen in New York.

Lees het hele interview met Kasparov van in NRC Handelsblad: Poetin zal sterven in het Kremlin (€)

    • Guus Valk