IS ‘zuivert’ etnische minderheden meedogenloos

Wie het niet met onze doctrine eens is moet dood, vindt IS. Steeds vaker ook christenen, die volgens de islam zouden moeten worden gerespecteerd.

IS in Syrië en Irak

De terreurgroep Islamitische Staat (IS) is bezig met een meedogenloze campagne om Irak te ‘zuiveren’ van etnische minderheden, die soms neerkomt op genocide. Dat stellen mensenrechtenorganisaties in een vrijdag gepubliceerd rapport, waarin massale executies, gedwongen bekeringen, verkrachtingen en andere oorlogsmisdaden gedetailleerd worden beschreven.

Hoewel het rapport zich beperkt tot Irak, vinden de zuiveringen net zo goed in Syrië plaats. Het laatste slachtoffer zijn Assyrische christenen in het noordoosten van Syrië, een van de oudste christelijke gemeenschappen ter wereld. Eerder deze week hebben IS-strijders ongeveer dertig dorpen veroverd en ongeveer driehonderd Assyriërs ontvoerd, onder wie dertig kinderen en tientallen vrouwen. Er is niets meer van hun vernomen.

Ook kunstschatten van het oude Assyrische rijk moeten eraan geloven. Donderdag bracht IS een video naar buiten waarin te zien is hoe extremisten eeuwenoude beelden in het museum van de Noord-Iraakse stad Mosul verwoesten met voorhamers. Het gaat onder meer om relikwieën uit het paleis van koning Sennacherib. Historici spreken van een groot verlies voor de Iraakse geschiedenis en de archeologie in het algemeen.

Leden van de Assyrische diaspora hebben opgeroepen tot een internationale interventie. Donderdag voerden gevechtsvliegtuigen van de internationale coalitie luchtaanvallen uit in de buurt van Tel Tamr, waar de Assyriërs zijn ontvoerd.

De Assyriërs zijn niet de enige minderheid die door IS wordt vervolgd. Irak en Syrië kennen van oudsher een grote religieuze en etnische diversiteit, met sporen van oude beschavingen die teruggaan tot het oude Mesopotamië.

Het rapport concentreert zich op de vervolging van Iraakse christenen, Kaka’i, Shabak, Turkmenen en Yazidi’s sinds IS in juni vorig jaar Mosul veroverde en concludeert dat „hun bestaan wordt bedreigd”.

De vervolging van minderheden vloeit voort uit de radicale ideologie van IS: iedereen, moslim of niet, die het niet met hun fundamentalistische doctrine eens is, is een ongelovige en verdient daarom de dood. Dat geldt voor veel religieuze minderheden in Irak en Syrië, ook voor shi’ieten, die in Irak in de meerderheid zijn. IS ziet hen als afvallige moslims die doen aan afgoderij: ze bidden bij de graven van imams. Met aanslagen op shi’itische doelen probeert IS een sektarische oorlog te ontketenen.

Het is opmerkelijk dat ook christenen worden vervolgd. Zelfs in de meest radicale interpretatie van de Koran zijn christenen ‘mensen van het boek’, die gerespecteerd moeten worden. Vorig jaar stelde IS de christenen in Noord-Irak voor de keuze: bekeren tot de islam; betalen van een speciale minderhedenbelasting zoals in de tijd van de profeet Mohammed ook gebeurde; of de dood. Of dit een rol heeft gespeeld bij de ontvoering van de driehonderd Assyriërs, is niet duidelijk.

    • Toon Beemsterboer