Opinie

Integriteitscoach

Youp

Mijn vrouw en ik zitten al een tijdje in Parijs en hebben het er vrolijk. De stad barst van de fonteinen waar niemand in staat te pissen, ook al is er niet altijd een openbaar toilet in de buurt. Zelf ook nog niet die aandrang gehad.

Lees dat het toerisme hier last heeft van de aanslagen van afgelopen januari, maar aan de rijen voor de musea is dat niet te merken. Mijn vrouw en ik hebben haast, willen voordat de kunst door de oprukkende IS aan puin geslagen is zoveel mogelijk gezien hebben. Dit is wel een stad waar de aanhangers van de profeet zich ooit lekker kunnen uitleven.

We zitten veel in aangename cafés en restaurants en vragen ons telkens af of de groepjes dinerende en lunchende zakenmannen na het eten naar een hotel verdwijnen om op een breed bed een roedel verse hoeren te bespringen. Sinds DSK heeft uitgelegd dat dit soort libertijnse partijtjes volstrekt normaal zijn in het Franse zakenleven kunnen we niet meer zonder lachen naar dit soort groepjes kijken. Het is ook een leuk spelletje om te gissen wie van de mannen aan het eind moet betalen? Of het ergens moet zien te declareren. Bij elk schransend clubje kiezen we een Pietje van Pol, een Jos van Rey en een Mark Verheijen uit het gezelschap. En ze zitten er elke keer tussen. Aandoenlijke prototypes.

Lees ondertussen dat Halbe Zijlstra het terugtreden van Limburgse Mark een persoonlijk drama heeft genoemd. Heerlijk zo’n politiek cliché. En daarna mag hij zo snel mogelijk oprotten. Terug naar je corrupte Limbabwe. Rutte had geen tijd om nog een paar lettergrepen aan zijn Limburgse naamgenoot vuil te maken. Best raar, want in het begin stelde hij zich vierkant achter die kale op. Kwam ook omdat Verheijen regelmatig de hielen van onze premier gelikt had. Hij had zelfs ooit nog een verkiezingsfeestje voor hem georganiseerd op de failliete Venlose Floriade. Verheijen was daar toen wethouder. Op die Floriade waren ze verbaasd. Na de opening door koningin Beatrix waren deze VVD’ers de eerste en de enige klanten die dit project überhaupt bezochten. En die vergaten ook nog af te rekenen.

Of zal Rutte uit medelijden toch nog een gebaar naar Verheijen hebben gemaakt en hem door zijn dienstauto naar huis hebben laten brengen? Omdat de Limburger zich graag in dat soort auto’s met chauffeur liet rondkarren. Nog één keer in een echte dienstauto, Mark. Omdat jij het bent. Maar daarna willen we je binnen de VVD nooit meer horen.

Ondertussen likt deze partij haar stinkende wonden. Ze zitten nog met een witwassend raadslid in Maarssen en natuurlijk met de bejaarde en overduidelijk verwarde Opstelten in hun maag. Las dat een jongetje binnen de JOVD het voorstel heeft gedaan om elke VVD’er vanaf nu een integriteitscoach te geven. Wat een geweldig woord! Integriteitscoach! Met hem of haar moet je een keer per jaar je declaraties doorspitten. Dus als je de rosse buurt in gaat wacht je integriteitscoach in de lobby van Krasnapolsky tot je terug bent en legt je later uit dat je dit hoerenbezoek nergens kunt declareren. Hooguit bij de gemeente Roermond.

Het is zo leuk om in een Parijs café een Nederlandse krant te lezen en een zekere mevrouw Gunning met droeve heimwee-ogen naar studenten in het Maagdenhuis te zien kijken. Ooit stond ze aan hun kant en nu staat ze verscholen achter een gewonde burgemeester te bibberen omdat ze weet dat ze radeloze praatjes verkoopt. Die volstrekt ridicule dwangsom van honderdduizend euro per dag aan die kinderen in het Bungehuis was natuurlijk de grootste lacher aller tijden. Na zo’n misser staat je maar één ding te doen: met Mark Verheijen mee.

Ik kijk vooral naar haar jas. Die doet er natuurlijk niet toe, maar ik kan mijn ogen er niet van afhouden. Die oma in combinatie met die kinderen. Ik kijk naar de laatste klant van V&D en schiet onbedaarlijk in de lach in dit Parijse café. Op deze zelfde plek las ik afgelopen maandag dat Bram Moszkowicz de politiek in wil en dat hij al met iemand praat. Vrees dat dat Henkie Krol is. Denk dat ik voorlopig nog even hier blijf. Lijkt me voor alle partijen beter.