VPRO Tegenlicht

In 2012 en 2013 schreef journalist en antropoloog Joris Luyendijk voor de Britse krant The Guardian een ‘banking blog’. Hij interviewde op anonieme basis honderden medewerkers uit de financiële wereld. VPRO Tegenlicht nodigde hem uit om, met uitzicht op de Amsterdamse Zuidas, zijn bevindingen tegen het licht te houden. Wie of wat houdt nu precies het bestaande systeem in stand? En zal een betrouwbare en veilige financiële sector voor altijd iets blijven waarvan wij alleen maar kunnen dromen?

Hij beschrijft het amorele karakter van de werknemers in de financiële sector waarin ongezond lange werkweken worden gedraaid met weinig tot geen baanzekerheid. Waarin de hoogte van salarissen en bonussen gelijkgesteld worden aan succes. Met als gevolg een totaal gemonetariseerde, op korte termijn en gewin geënte kijk op de wereld.

NPO 2, 21.05-22.00u.