India verhoogt defensiebudget, wil tegenwicht bieden aan China

Een luchtmachtbasis in Bangalore, India. Foto EPA / Jagadeesh NV

India gaat meer geld uitgeven aan Defensie. De defensiebegroting gaat per 1 april met 7,9 procent omhoog, kondigde minister van Financiën Arun Jaitley aan tijdens de presentatie van de begroting voor komend jaar. De Indiase regering wil proberen het gat te dichten met China, dat al jaren investeert in onder meer schepen en onderzeeërs voor op de Indische Oceaan.

Het budget stijgt naar 2,47 biljoen roepie, omgerekend 35,6 miljard euro, meldt persbureau Reuters. De Indiase krijgsmacht vraagt al jaren om investeringen in het leger in de vorm van schepen, artillerie en gevechtsvliegtuigen. Het leger en de marine waarschuwden dat de uitbreiding en modernisering te traag verliepen.

Indiase ongerustheid over China

Premier Narendra Modi heeft zich sinds zijn aantreden vorig jaar vastbesloten getoond de Indiase strijdkrachten te moderniseren, schreef NRC-correspondent in India Joeri Boom(€) eerder deze maand na de bekendmaking van een aantal grote defensieprojecten. Zo gaf de Indiase regering haar fiat aan de bouw van geavanceerde marineschepen ter waarde van ruim 7 miljard euro. Eerder werd volgens Indiase media al besloten tot de bouw van extra atoomonderzeeërs.

Beide projecten worden beschouwd als een reactie op de activiteiten van de Chinese marine in de Indische Oceaan, schreef Boom.

India voelt zich bedreigd door de toenemende Chinese aanwezigheid in de Indische Oceaan. Eind vorig jaar gaf Sri Lanka, vlak onder India’s zuidelijkste punt, toestemming voor het afmeren van Chinese onderzeeërs. Dat leidde in India tot ongerustheid.

In een eerdere versie van dit bericht stond per abuis ‘triljoen’ in plaats van ‘biljoen’

    • Laura Klompenhouwer