In huize De Jong was het allang voorspeld

Luuk lost Siem af als kampioen – de zesde titel op rij voor één van de broers De Jong. Hun vader zag het al aankomen: wat PSV wel deed, liet Ajax na.

Foto Koen van Weel/ANP

De kritische tweet van George de Jong over het technische beleid van Ajax was een aangename rimpeling aan het begin van vorig seizoen. Uit de hoek van voetbalbroers Siem en Luuk de Jong vallen doorgaans geen straffe teksten op te tekenen, dus toen vader in september 2013 zich maar eens liet gelden op sociale media was dat opvallend. ‘#Ajax: Versterkingen te duur, eigen toppers rond 22 niet marktconform betalen. Resultaat Cruijff tevreden aandeelhouders, sportief failliet’.

Was getekend: @GeorgedeJong28, voetbalvader en zaakwaarnemer.

Sinds die tweet, die daags na plaatsing overigens door hemzelf werd verwijderd na wat ophef, voegde Ajax nog wel de vierde van vier titels op rij toe aan de erelijst, met zoon Siem als (vorig seizoen veelal geblesseerde) aanvoerder. Ook won de ploeg van Frank de Boer nog eens spectaculair van Barcelona. Maar de strekking van De Jongs tweet heeft op het oog aan actualiteitswaarde weinig verloren. Zeker nu een prijs uitblijft – of Ajax moet stunten in de Europa League.

Shoppen in de subtop

Inmiddels is het 1 maart 2015 en is PSV - Ajax zondag een topper in gestreden titelstrijd, met veertien punten voorsprong van koploper PSV op Ajax. De veelgehoorde analyse over hoe het zover heeft kunnen komen is dat Georginio Wijnaldum en Memphis Depay weerstand boden tegen de lokroep van clubs die de twee WK-gangers los wilden weken van PSV. Voor twee andere belangrijke posities werd succesvol in de subtop van Europa geshopt en zo kwamen Andrés Guardado (gehuurd van Valencia) en spits Luuk de Jong, die het zijspoor bij Borussia Mönchengladbach verliet voor PSV.

Et voilá, een topteam. Althans, afgezet tegen Ajax dat na de winterstop instortte en, achteraf bezien, één jaar te lang heeft geleund op eigen jeugd en koopjes. Min of meer wat George de Jong in 138 tekens duidelijk maakte, anderhalf jaar geleden. Zijn grote gelijk? „Tja, wat moet ik daar op zeggen”, zegt De Jong senior aan de telefoon. Over de tweet wil hij alleen kwijt dat zijn band met de technische leiding van Ajax „uitstekend” was en ís. Hij bedankte beleefd voor een uitnodiging om de wedstrijd Zenit-PSV samen te bekijken. Hij is druk met het leeghalen van het appartement van de naar Newcastle United vertrokken Siem en bovendien is het wel even genoeg geweest met alle aandacht na vijf seizoenen achtereen waarin telkens één van zijn zoons de landstitel behaalde. Alles is al gezegd.

Luuk (24) en Siem (26) schreven als het ware het verhaal van de eredivisie in de recente jaren. De jongste broer was met een reserverol bij Twente in 2010 al kampioen geworden. In een rechtstreeks duel, met de broers aan weerszijden in de basis, dwong Ajax Twente in mei 2011 op de knieën in een wedstrijd waarin Siem de Jong met twee goals een einde maakte aan zeven titelloze jaren in Amsterdam. Een jaar later vertrok Luuk bij Twente, de club die het succes van 2010 en 2011 niet meer kon herhalen. Siem won vier titels met Ajax, maar ook hij zwichtte uiteindelijk op zijn 25ste voor een buitenlands avontuur: Newcastle United. Net toen broer Luuk de onorthodoxe stap nam, zeker voor een jonge spits: een terugkeer naar de eredivisie afgelopen zomer.

Meer dan 1 miljoen euro

Het ‘marktconform’ betalen dat George de Jong miste bij jonge spelers van Ajax, bleek nu net voor zoon Luuk bij PSV wel mogelijk. Marktconform in de zin van: voldoende om niet bij voorbaat voor het buitenland te kiezen. Technisch manager van PSV Marcel Brands zei vorig jaar in Voetbal International dat Luuk de Jong wel binnen het salarishuis (maximaal 1 miljoen euro) past, maar dat hij wel meer verdient. „Via tekengeld bijvoorbeeld. Of een gedeelte van een toekomstige transfersom. Zulke dingen moet je soms doen in uitzonderlijke gevallen. Maar voor de duidelijkheid: al onze topverdieners, dat zijn er geen vijf, verdienen het maximale dat wij kunnen betalen. Zo hoort het ook.”

Waar een jonge selectie vorig seizoen onder beginnend hoofdcoach Phillip Cocu nog door de eredivisie zwalkte, waken de leiders in het team nu over de professionaliteit en zo zakt PSV zelden nog door de zogeheten ondergrens. Dat is meestal genoeg om de titel op te rapen in Nederland. Alleen een vormcrisis zonder weerga zouden PSV de titel nog kunnen kosten. En zo bleek ook Luuk de Jong profetisch, toen hij bij zijn presentatie wees op het feit dat „al vijf jaar een De Jong kampioen geworden” was en „het nu maar weer moest gebeuren”.

    • Bart Hinke