Ik rook vast heel muf

Elke week vertelt iemand over zijn of haar eigenzinnige kledingstijl. „Alles behalve ondergoed en sokken draag ik tweedehands.”

Foto Jan Willem Kaldenbach

Caspar Wijers (52) uit Amsterdam, mede-eigenaar van Firehose outstanding brands, een bedrijf dat onder meer tassen, sardines en potloden importeert.

U koopt alles tweedehands, zei u. Alles?

„Alles, behalve ondergoed en sokken. En T-shirts, maar die draag ik zelden. Mijn favoriete winkel is De Ruilhoek in Amsterdam-Zuid. De kleding is er schoon en niet ouder dan twee jaar. Op Marktplaats vond ik veel overhemden van Zegna. En op de Ten Katemarkt trok ik eens een prachtig jasje van Attolini, een chic Napolitaans merk, uit een berg rommel: drie euro.”

Kost het u veel tijd om mooie dingen te vinden?

„Nee. Ik weet wat mijn maat is, en ik ken mijn smaak. Ik houd niet van gekkigheid bij kleding.”

U heeft toch best frivole schoenen aan.

„Dit zijn de mooiste schoenen die ik ooit heb gezien. Ik heb ze tien jaar geleden gevonden bij een fantastische winkel die nu helaas weg is. Het zijn Italiaanse, handgemaakte schoenen van een merk waarvan ik nog nooit had gehoord. Ik heb er geloof ik 125 euro voor betaald. Ik heb ze nog nooit hoeven laten verzolen.”

Koopt u tweedehands uit noodzaak?

„De kwaliteit die ik draag, kan ik nieuw niet betalen. Maar als ik het geld wel had, zou ik ook niet naar Oger gaan. De kleding is mooi, maar ik vind het er te poenerig. Het is mij ook te gemakkelijk, het hangt allemaal al zo klaar. Tweedehands kleding geeft mij het gevoel dat ik iets unieks heb.”

Wanneer bent u begonnen met het dragen van tweedehands kleding?

„Op mijn veertiende ging ik al elke maand naar het Leger des Heils. Daar kocht ik pakken van zes gulden en overhemden van een gulden. Ik deed er witte handschoentjes bij aan en dacht dat ik op Bryan Ferry leek. Het kwam toen niet in me op die pakken te laten stomen. Ik moet behoorlijk muf hebben geroken.”

Milou van Rossum