Opinie

    • Marloe van der Schrier

Het weekend van Racoon

De Zeeuwse band Racoon heeft deze maand een nieuw album gelanceerd, en dat betekent een druk weekend voor zanger Bart van der Weide.

foto ANP

Zanger Bart van der Weide (41) haalt adem: „Oké, mijn weekend in een notendop, dat zal ik eens vertellen.” Zijn drukke weekend begint op vrijdag, met een fikse dosis sport. „Boksen, even goed fysiek aan de slag, dat vind ik lekker.” Hij fietst zich ‘suf’ met zijn hond, een labradoodle, genaamd Mazzel. „Ik had hem al voordat de rage begon en voordat iedereen een hond als deze had. Het is een schat van een beest, maar hij heeft veel energie en dat moet eruit. Dus ik ga lekker met hem een balletje gooien.”

De volgende dag gaat Racoon naar het TROS Muziekcafé. „Daar ben ik de hele dag mee zoet. Vanuit Goes naar de Randstad rijden.” Heen heeft Van der Weide een boek op schoot. „Ik lees nu The Lost Continent van Terry Pratchett, wel in vertaling. In het Engels kom ik toch tot de ontdekking dat mijn woordenschat niet zo goed is. Ik doe er dan te lang over, ik wil door een boek heen kunnen knallen.” Dit keer slapen ze in een hotel in Hilversum, maar op de terugweg luisteren de bandleden altijd muziek in de bus en drinken ze een biertje. Het is dan te donker om een boek te lezen.

Zowel het Muziekcafé als het televisieprogramma Life 4 You, waar Racoon de volgende dag heengaat, staat in het teken van het album dat deze maand uitkwam: All in Good Time. „Ik heb heel veel zin in de komende tijd. Nieuwe liedjes die we mogen spelen, een frisse wind. Er zit veel energie in, zelf lekker bewegen op het podium.” Dat betekent niet dat in het komende festivalseizoen alle ‘oude’ nummers niet meer gespeeld worden. „De hits doen we nog, de liedjes die het publiek wil horen.” Vertellen over zijn muziek en toeren om zijn album te promoten vindt Van der Weide alleen maar leuk: „Muziek maak ik met hart en ziel, dus ik wil er ook met hart en ziel over vertellen.” 

Zodra het kan, vertrekt Van der Weide weer terug naar Zeeland. Zondagmiddag is dit weekend voor zijn vrouwen en kinderen. „Dat komt eigenlijk nooit voor, zo’n zondagmiddag als deze is sporadisch.” Wat gaat hij dan doen? „We gaan naar het strand, lekker uitwaaien. Achteraf drinken we een borreltje bij ‘het Loze Vissertje’, een kroeg aan de Oosterschelde. Een portie bitterballen met een speciaal biertje. Soms blijven we hangen en eten we er ook.”

„Ik heb een van de tofste beroepen die ik me kan voorstellen, ik maak zoveel mooie dingen mee. Maar de dingen die voor een ander in een weekend heel gewoon zijn, die zijn voor mij bijzonder. En andersom trouwens ook.”

    • Marloe van der Schrier