Onvindbare Clarks, beurzen, koersen en netneutraliteit

Foto Flickr.com/ricoslounge

Had je geen tijd al onze verhalen te lezen? Dit zijn de belangrijkste stukken van de week op een rij.

1. Boze Vietnamezen staken (per ongeluk) de fabriek van schoenenmaker Clarks in brand. Dag bijna een miljoen schoenen, dag materiaal voor een nieuwe collectie. Juist nu de Desert Boot zo populair is, is hij nauwelijks te krijgen.

2. Premier Rutte reed deze week in Eindhoven de miljoenste DAF-truck van de band. En ook andere hoogwaardigheidsbekleders bemoeiden zich met het bedrijfsleven. Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) bezocht met een Nederlandse delegatie -ongeveer dertig bedrijven - de grootste wapenbeurs van het Midden-Oosten.

3. Er waren meer beurzen te bezoeken deze week. De huishoudbeurs, natuurlijk. Maar ook de negenmaandenbeurs, voor (bijna) ouders. Welke bedrijven worden daar eigenlijk rijk van? Babyland in negen superlatieven.

4. Koop een Jeff Koons of Christopher Wool, en word rijk - zo werkt het dus toch niet. Een kunstwerk is lang niet altijd een goede investering. Van andere beleggingen - in vastgoed, op de beurs - word je rijker.

5. Helemaal nu het goed gaat met de beurs. De AEX-index sloot deze week op een hoger aantal punten dan vlak vóór de financiële crisis van september 2008. Niet alleen in Amsterdam stijgen de koersen: in Duitsland en de Verenigde Staten worden al records geboekt.

6. Administratiekosten bovenop je hotelkamer of concertkaartje betalen terwijl je zelf álles hebt ingevuld. Zo zit dat.

7. Turkish Airlines is op zoek naar 500 nieuwe piloten, ook in Nederland. Goed nieuws voor al die onlangs afgestudeerde, werkloze piloten? Niet helemaal. Gelukkig heeft deze motorfabrikant nog een avontuurlijke baan in de aanbieding.

8. Er wordt weer gebouwd in Nederland. Helaas is dat niet terug te zien in de cijfers van grote bouwbedrijven. Deze week rapporteerde Heijmans een verlies van 47 miljoen euro. De vier plagen van de sector.

9. House of Cards al uitgekeken? Lees dan dit stuk over netneutraliteit. Providers mogen bedrijven als Netflix geen voorrang bieden, oordeelde de Federal Communications Commission (FCC), een Amerikaanse overheidsinstantie, donderdag.

    • Annemarie Sterk