Grape Britain

Sauvignon blanc heeft in Engeland chardonnay van de troon gestoten. Sterker nog: het wit van deze druif is sinds afgelopen jaar zelfs de meeste gewilde wijn aan de overkant van de Noordzee. Ik maak dit op uit Grape Britain, een ‘wijnkaart’ die in opdracht van Laithwaite’s Wine is gemaakt en waarvoor het koop- en consumptiegedrag van 400.000 Britse wijndrinkers werd vastgelegd. Daar zijn trouwens nog wel meer weetjes uit op te tekenen.

Zo is Liverpool de hoofdstad van prosecco en baadt de badplaats Bournemouth in malbec. En in Londen – en dan met name in het zakencentrum- knalt de champagnekurk het vaakst. Er schijnt weer alle reden voor te zijn…

Enfin, het verhangen der bordjes leidt in ieder geval niet tot het opentrekken van champagneflessen bij Australische producenten van chardonnay, belangrijkste wijnland in Engeland. Overigens dienden de eerste symptomen van een tanende populariteit zich een aantal jaren geleden al aan toen verschillende supermarktketens het grote aantal facings van Ozzie chardonnay in hun schappen onder de loep namen.

Soms bleek Australië wel met vijftien verschillende soorten in de populaire prijsklasse vertegenwoordigd. Dat moest toch ook met minder kunnen, zo luidde de mening van de category managers. Te meer omdat ook de Britten - evenals elders in Europa- een grotere dorst naar frisser, lichter wit hebben ontwikkeld, een daderprofiel dat past bij sauvignon blanc.

En waar de prijzen van chardonnay onder druk staan, hebben die van sauvignon juist de weg omhoog gevonden. Uit de Loire noteer ik marktberichten dat de prijzen van de 2014 oogst van met name Sancerre en Pouilly-Fumé door het dak gaan, met eveneens stijgende prijzen voor de nederiger Touraine en Val de Loire sauvignon blancs tot gevolg.

Ook Nieuw-Zeelandse sauvignon blancs zullen van deze opmaat profiteren. Al moet onmiddellijk aangetekend te worden dat de echt goede nooit op een koopje te vinden zijn geweest. Het statement van Oz Clarke, toonaangevend Brits wijnschrijver, dat Marlborough in Nieuw-Zeeland ‘the sauvignon blanc capital of the world’ is, zorgde daarbij bepaald ook niet voor neerwaartse druk op het prijsniveau. Tel daarbij op de brede gastronomische inzetbaarheid van dit wit en die nummer een plek zal niet snel ingeleverd worden.

Met name bij de steeds geliefdere Aziatische keuken is sauvignon blanc een prettige tafelgenoot. Om te mee te aperitieven bij bijvoorbeeld het schaaltje edamame, waarvan collega Vreugdenhil vandaag het recept geeft. Dat snackje is vaste prik na binnenkomst bij het contemporaine Japanse restaurant Izakaya in Amsterdam.

Vaste wijn die ik daar bij bestel: Astrolabe ‘Province’ sauvignon blanc 2014 uit Marlborough ( € 18,95; Jean Arnaud Wijnkoperij).

Ook al omdat ik deze zonder morren doordrink bij de gegrilde zeebaars die ik veelal op de boontjes laat volgen.

    • Harold Hamersma