Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Gelderse gedeputeerde wil dat PVV-lijsttrekker Faber vertrekt

PVV-lijstrekker Marjolein Faber tijdens het tv-debat van Nieuwsuur in de Eerste Kamer, in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen.
PVV-lijstrekker Marjolein Faber tijdens het tv-debat van Nieuwsuur in de Eerste Kamer, in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen. Foto ANP / Martijn Beekman

De fractievoorzitter van de PVV in Gelderland, Marjolein Faber, moet aftreden omdat zij een bedrijf van haar zoon inhuurde voor het onderhoud van de partijwebsite. Dat stelt de Gelderse gedeputeerde Jan Markink (VVD) vandaag tegenover Omroep Gelderland. Het excuus van Faber is wat betreft Markink niet genoeg.

Hij zegt tegenover de regionale omroep:

“Zij is altijd degene die iedereen de maat neemt en dat ook op een hele felle manier doet. Ik vind als je zo scherp naar anderen toe bent, dan kun je dit niet zomaar voorbij laten gaan. Ik denk dat ze eens goed na moet denken en daar consequenties uit moet trekken.”

Niet handig, maar wel legitiem

Faber, tevens lijsttrekker van de PVV bij de Eerste Kamerverkiezingen, liet eerder op de dag al weten dat het “niet handig” was om geld van de fractie te gebruiken om het bedrijf in te huren. Tegenover persbureau ANP herhaalde ze dat ze desondanks legitiem heeft gehandeld.

Om de schijn te vermijden besloot ze “hoewel ik het niet verplicht ben, om de rekening uit eigen zak te betalen”. Voor Markink is dat echter niet genoeg. Hij wijst op de affaire rond oud-gedeputeerde Co Verdaas, die eind 2012 aftrad als staatssecretaris vanwege twijfels over zijn declaratiegedrag. Markink:

“Bij Verdaas ging het om enkele honderden euro’s, nu gaat het om duizenden euro’s. Dan denk ik; dit is niet uit te leggen. Als zij zo scherp er in zit, kan het bijna niet anders dan dat ze zegt: ik leg mijn functie neer.”

In totaal zou Faber voor duizenden euro’s aan opdrachten hebben gegeven aan het bedrijf waarvan haar zoon een van de vennoten is, zo schreef NRC Handelsblad vanmorgen. Het gaat daarbij om subsidiegeld.