Eerst een leven van strijd, nu van harmonie

„Paarden zijn volstrekt oprecht. Een dubbele agenda hebben ze nooit.”

„Als ik iets doe, ga ik er volledig voor. Half werk is geen werk. Ik heb grote strafzaken gedaan. Ahold. De Rotterdamse bouwfraudezaak. Met compagnons heb ik een eigen advocatenkantoor opgebouwd en geleid. Hoogleraar geweest. Nederlandse Vereniging van Strafadvocaten opgericht. Veel gepubliceerd, ontelbare lezingen gegeven.

„En dan heb ik nog een passie: paarden. Ik heb twee paarden, een merrie en een ruin. Ik heb opleidingen gedaan in natural horsemanship, een bijzondere manier van omgang met paarden. Soms wordt ’t ook ‘paardenfluisteren’ genoemd, maar die term vind ik veel te wazig. Het is namelijk heel concreet om met paarden te communiceren via lichaamstaal, ademhaling, energie. Iedereen kan het leren.

„Kennis van kuddegedrag is wel vereist. Paarden zijn prooidieren. Mensen zijn roofdieren: ze komen op paarden al snel over als opdringerig en soms zelfs aanvallend. Wil je harmonie met een paard bereiken, dan moet je overal je eigen gedrag analyseren en aanpassen. De omgang met paarden is daarmee ook een metafoor voor hoe je zelf in het leven staat.

„Ruim dertig jaar is het me redelijk gelukt al m'n verschillende bezigheden met elkaar te combineren. Maar een jaar of vier, vijf geleden begon het te knellen. Ik leefde alleen nog maar in m’n hoofd. Als ik al thuis was, zat ik in mijn werkkamer – eindeloos veel dossiers door te werken. Je cliënten hebben daar recht op: er staan grote belangen op het spel, ze betalen je er goed voor, ze moeten erop aan kunnen dat je je maximaal inzet voor hun zaak.

„Maar het ging me steeds meer energie kosten mezelf weer op te laden voor een nieuwe zaak. De relatie met mijn vrouw kwam daardoor onder druk te staan. Ze zei: ‘Je gaat alleen maar harder werken. Als je wilt dat we samen oud worden, dan zul je daar toch echt ’s een grens moeten gaan trekken.' Ze had gelijk, zoals wel vaker.

„In de winter van 2012 was ik een paar dagen in Zweden, letterlijk mijn vaderland (ik heb een Zweedse vader). Ik was er alleen. Lange avonden. Ik zat niet lekker in m'n vel. Ik was vastgelopen in mijn persoonlijke ontwikkeling, draaide op routine, pleegde roofbouw op mezelf. Uit verveling surfde ik wat op internet. Ik stuitte op een persoonlijkheidstest, een ‘Disc-profiel’. Ik dacht: laat ik dat eens invullen.

„Het resultaat raakte me, was confronterend. Twee dagen later ging de telefoon: iemand van het coachingsbureau van de test, uit de VS. Konden zij verder nog iets voor mij betekenen? Meteen heb ik vijftig coachingssessies bij hen ingekocht. Dat heeft m’n blik gericht.

„De methode is van Tony Robbins, een grote naam op dit gebied. Hij is coach geweest van prinses Diana, Bill Clinton, Serena Wiliams. Het blad Fortune zette hem laatst op de cover als ‘The CEO Whisperer’.

„Eenmaal per jaar komt hij naar Londen, waar hij drie dagen lang een hal met vijfduizend mensen toespreekt. ‘UPW’ – heet het evenement, ‘Unleash the Power Within’. Ik besloot te gaan, in maart 2013.

„Tony Robbins heeft een wending aan mijn leven gegeven. Op een goed moment moesten we beelden in onszelf oproepen, gevoelens visualiseren. Gedimd licht, sfeervolle muziek. En toen de sonore stem van Robbins: ‘Wat wil je niet meer zijn?’ Een helder beeld kwam ik me op: Jan in toga. Het trof me als een mokerslag. Bijna drie decennia had de toga m’n leven bepaald. Volgende vraag: ‘Hoe wil je zijn?’ Mijn beeld: ‘M’n vrouw, samen met m'n twee paarden.’

„Dit markeert het begin van een fase van loslaten, om m’n leven weer in balans te kunnen krijgen. Stap voor stap heb ik collega’s en cliënten ingelicht dat ik de advocatuur ging verlaten. Inmiddels ben ik teruggetreden als partner in ons kantoor.

„Mijn leven is nu radicaal anders dan het monomane juridische leven dat ik sinds mijn afstuderen in 1980 had geleid. Dagelijks ben ik bij m’n paarden. Hoe laat ik kom, hoe lang ik blijf – ik kan het zelf beslissen, ik word niet meer geleefd door m'n agenda. Voor thuis is er nu eindelijk ook ruimte.

„Langzaamaan lukt het me allerlei lessen te verinnerlijken die ik heb geleerd door natural horsemanship. Als mens kun je tegelijk je eigen prooidier en roofdier zijn. Je kunt jezelf behoorlijk in de weg zitten met je eigen ego, je ambities, je dominante aanwezigheid.

„Een paard voelt het feilloos aan als je zulk gedrag vertoont. Het keert zich van je af, of negeert je volledig. Op een vergelijkbare manier kun je vervreemd raken van een belangrijk deel van je eigen persoonlijkheid. Je kunt niet ongeremd jezelf en je omgeving onder druk blijven zetten. Je móet ook tijd en ruimte maken om zelfinzicht te ontwikkelen, om vragen te stellen aan jezelf en de mensen in je omgeving. Om jezelf telkens weer te kunnen opladen zul je moeten werken aan ontlading – focussen, je hoofd leegmaken, de stress loslaten. Dat is de harmonie die je in jezelf moet willen ontdekken.

„Stap voor stap ontwikkel ik mezelf nu als ‘life coach’ en leiderschapstrainer, waarvoor ik inmiddels bij Tony Robbins enkele opleidingen achter de rug heb. Mijn vorige leven stond in het teken van strijd: altijd je gelijk willen halen, in dienst van je cliënen. Nu staat harmonie in mijn eigen bestaan centraal. Van daaruit begeleid ik mensen die een nieuwe balans zoeken in hun leven. Soms, als mensen daarvoor open staan, coach ik cliënten met een van mijn paarden, als een spiegel voor hun gedrag en uitstraling. Paarden zijn volstrekt oprecht. Een dubbele agenda hebben ze nooit. Mij hebben ze tot zelfonderzoek aangezet – confronterend maar heilzaam. Het heeft me persoonlijke groei gebracht. Dat is de hulp die ik anderen nu aanbied.”

    • Gijsbert van Es