Een boze oehoe van 1,8 meter

In Purmerend woont een oehoe die mensen aanvalt. De supergrote uilen zijn ook in andere steden gezien. Ze eten liever duiven of ratten.

In Purmerend heeft een oehoe mensen aangevallen. Al twintig. Dat was schrikken, want de oehoe is de grootste uil in Nederland. De vrouwtjes zijn groter dan de mannetjes. En de Purmerendse oehoe is een vrouw. Die vrouwtjes kunnen van kop tot poten wel 75 centimeter groot zijn. Dat is net zo lang als een kind dat net leert lopen. Het is wel wat anders dan een musje dat makkelijk in je hand past. Met uitgespreide vleugels is de oehoe wel 1,8 meter breed. Je vader en moeder zijn ongeveer zo lang. Zo’n vogel heeft dinsdag nog twee hardlopers met haar klauwen bij hun hoofd gepakt. Het bloed liep eruit.

Uilen zijn roofvogels. Ze vangen levende dieren. De oehoe vindt duiven, kraaien en ratten lekker. Maar een eend of een egel is ook goed tegen de honger. En de oehoe eet ook andere, kleinere uilensoorten. En roofvogels. In de buurt waar ze broeden, willen oehoes liefst geen andere roofvogels hebben.

Mensen zijn een maatje te groot om op te eten. Oehoekenners denken dat de Purmerendse oehoevrouw geen wilde oehoe is, maar in gevangenschap is geboren. Ze is ontsnapt of opzettelijk losgelaten.

Er broeden maar vijftien oehoeparen in Nederland en die wonen allemaal bij de grens met Duitsland en België. Dus niet in Purmerend en ze vallen ook geen mensen aan.

De jongen van die ouderparen gaan op zoek naar een eigen broedplaats. De afgelopen weken zijn er oehoes in Rotterdam en Utrecht gezien. Dat kunnen jongen zijn, maar ook ontsnapte vogels. De stad is voor hen luilekkerland, want er leven daar veel stadsduiven. Die zijn makkelijk te vangen en lekker.

    • Wim Köhler