Simkaartsleutels vooral van belang bij afluisteren in Midden-Oosten

Vorige week kwam in het nieuws dat de Amerikaanse en Britse afluisterdiensten NSA en GCHQ door middel van een hack bij onder andere het Nederlandse bedrijf Gemalto een grote hoeveelheid sleutels van simkaarten voor mobiele telefoons hebben buitgemaakt. Wat in de berichtgeving echter niet goed naar voren kwam, is dat de sleutel op een simkaart alleen wordt gebruikt om de draadloze verbinding tussen een mobiele telefoon en de zendmast te versleutelen. Op het achterliggende vaste netwerk van de provider gaan de spraak- en datagegevens onversleuteld, dus gewoon ‘leesbaar’, verder.

Men heeft de simkaartsleutel dus alleen nodig wanneer men gesprekken vanuit de lucht, tussen telefoon en zendmast, wil onderscheppen.

Daarvoor is het nodig dat de afluisteraar zich met een antenne in de buurt bevindt, en dat is zelden het geval. Waar echter wel op grote schaal mobiele telefoons via hun radioverbinding onderschept worden, is tijdens militaire operaties, zoals bijvoorbeeld in Afghanistan, waar Amerikaanse troepen daar speciale voertuigen en vliegtuigjes voor hebben.

Dit wordt ook bevestigd in enkele van de onthulde documenten, waarin staat dat de gestolen sleutels betrekking hebben op landen als Somalië, Afghanistan, Iran en Jemen. De NSA en GCHQ wilden deze sleutels dus speciaal hebben ten behoeve van hun activiteiten in en rond het Midden-Oosten; alleen daar luisteren ze op grotere schaal zulke draadloze communicatie af. Voor gewone burgers in Nederland is er in dit geval dus geen reden tot ongerustheid.