‘Chinese hackers hebben ingebroken bij chipmachinefabrikant ASML’

Een werknemer in de stofvrije ruimte, de zogenaamde cleanroom, waar de chips worden gemaakt van chipmachinefabrikant ASML. Foto: ANP / Lex van Lieshout

Chinese staatshackers hebben ingebroken bij de Nederlandse chipmachinefabrikant ASML. Dat melden anonieme bronnen tegenover technologiesite Tweakers en de NOS.

De aanval zou zich hebben gericht op de Nederlandse vestiging van het bedrijf. Volgens één bron is ook de Franse vestiging van ASML aangevallen. De hackers hebben bij de aanval mogelijk informatie over hoogwaardige technologie van machines voor chipproductie buitgemaakt.

De  anonieme bronnen die Tweakers citeert zijn niet eenduidig over de impact van de hack: volgens twee bronnen is de impact groot; volgens een andere bron valt het wel mee en is het onwaarschijnlijk dat de overheidshackers iets aan de gestolen documenten hadden.

ASML hoeft eventuele hacks niet te melden

NRC Handelsblad heeft de berichten vooralsnog niet kunnen bevestigen. Technologieredacteur Marc Hijink:

Er is geen meldingsplicht voor dit soort hacks. Een bedrijf als ASML hoeft niet te zeggen dat het slachtoffer is van bedrijfsspionage.  De chipindustrie, die jaarlijks 360 miljard dollar omzet, is over het algemeen zeer streng beveiligd. Dat geldt zeker voor ASML, dat ook informatie heeft over de productielijnen van haar klanten.

Zeker is dat de technologische kennis die ASML in huis heeft waardevol is; het bedrijf heeft een marktaandeel van 80 procent en het EUV-programma is de basis van de volgende generatie lithografiemachines die chips kunnen produceren met nauwkeuriger patronen. Op basis daarvan verwacht ASML de jaaromzet in 2020 te verdubbelen tot 10  miljard euro.

ASML wil geen commentaar geven op het bericht.

    • Eva de Valk