Michel Mulder tweede bij eerste 500 meter in Astana, Oenema zesde

De Amerikaanse schaatsster Brittany Bowe heeft vandaag bij de WK sprint in Astana de eerste wedstrijd over 500 meter op haar naam geschreven. Thijsje Oenema kwam op de zesde plaats uit.

Amerikaanse Brittany Bowe na het winnen van de 1500 meter tijdens het wereldkampioenschap afstanden in Thialf. Foto ANP / Jerry Lampen

Titelverdediger Michel Mulder heeft vandaag bij de WK sprint in Astana de tweede tijd gereden op de eerste 500 meter. De Olympisch kampioen op de kortste schaatsafstand eindigde in een tijd van 34,84 seconden. Hij moest in de vijftiende rit voorrang verlenen aan zijn tegenstander Pavel Koelizjnikov. De titelfavoriet uit Rusland reed met een tijd van 34,56 een baanrecord. De Canadees Laurent Dubreuil belandde op de derde plaats met 34,89.

De Amerikaanse schaatsster Brittany Bowe schreef in Astana de eerste wedstrijd over 500 meter op haar naam. In het akelig lege Sportpaleis Alau, waar de toegang niettemin gratis was, reed ze een tijd van 37,59. Thijsje Oenema kwam op de zesde plaats uit.

De landgenote van Bowe, Heather Richardson, moest zich tevreden stellen met een tweede plaats. De wereldkampioene op de 500 meter, met de Fries Jillert Anema als coach, eindigde in een tijd van 37,87. De Tsjechische Karolina Erbanova, uit de ploeg van coach Marianne Timmer (Team Continu), werd derde met 38,04.

Nationaal sprintkampioene Oenema was met een tijd van 38,30 de snelste Nederlandse schaatsster. Margot Boer, Nederlands kampioene op de 500 meter, reed de negende tijd (38,38). Laurine van Riessen moest genoegen met een tijd van 39,18 seconden. Daarmee belandde de schaatsster van Team LottoNL-Jumbo op de teleurstellende vijftiende plaats.

Later op zaterdag komen de vrouwen op de 1000 meter opnieuw in actie.

Verslag door persbureau ANP.

    • Laura Klompenhouwer