Bordspellen, baby’s, bouwers en bordeelsluipers

Een weekoverzicht aan de hand van de beste graphics op NRC Q

Bordspellen nog altijd lucratieve business…

Alle populaire bordspellen komen uit Almere. Althans, het Flevolandse bedrijf 999 Games geeft in ieder geval een hoop populaire spellen uit. Wat maakt een spel goed? NRC Q analyseerde de database van BoardGameGeek en vond de antwoorden.

rating-jaar-vector2-legenda2

…net zoals babyproducten

Woensdag begon de Negenmaandenbeurs in de Amsterdamse RAI. Dus: dikke buiken, wandelwagens en vooral veel babymerken. En die bedrijven weten de Nederlander te vinden, wij geven namelijk per saldo het meest uit aan babyproducten.

Ook de startersmarkt leeft (weer) op…

Goed nieuws qua bedrijvigheid: het aantal starters in Nederland neemt toe en het aantal faillissementen is over de piek van rampjaar 2013 heen. Op basis van data van kredietbeoordelaar Graydon berekende NRC Q het aantal starters per faillissementen. En dat ziet er in alle provincies goed uit.

…en investeerders in Euronext zijn happy

Het gaat goed met de beurs, op de beurs. Euronext - het beursbedrijf achter onder meer de AEX - presenteerde donderdag goede jaarcijfers. Naast de aandelenhandel verdient het bedrijf vooral aan derivatenhandel en het verstrekken van marktdata. En die goede cijfers zorgen voor een forse waardestijging van een Euronextaandeel sinds de eigen beursgang.

Bouwers balen daarentegen hard…

Vrijwel alle grote bouwbedrijven noteerden slecht jaarcijfers. Vooral het Rosmalense Heijmans voelt klappen van de geringe vraag. Onder de streep stond -47 met zes nullen. De vier plagen van de derde grote bouwer van Nederland.

…en schoenenfabrikant Clarks baalt niet minder

De maker van de stappers van onder meer Bob Dylan, The Beatles, Prince Harry en Robbie Williams doet het goed. Clarks - vooral bekend van het Desertboot model, oftewel de bordeelsluiper - zag haar omzet sinds 2006 vrijwel non-stop stijgen. Maar zijn ze straks nog wel te krijgen? Een grote brand in een Clarks-fabriek in Vietnam zorgde voor een flinke hap uit de voorraad.

ICYMI: de belangrijkste binnenlandse economische cijfers van deze week

Het aandeel bibliotheken neemt af: vorig jaar telde Nederland er 1.030 tegenover 1.070 in 2012. En dat betekent dat je gemiddeld langer onderweg bent naar de dichtstbijzijnde bibliotheek, becijferde het CBS. Hoe ver moet je reizen in jouw gemeente?

En verder: ↓

    • Yordi Dam