Anti-islamdemonstratie van Pegida-aanhangers in Newcastle

In Newcastle is de eerste anti-islamdemonstratie in het Verenigd Koninkrijk begonnen van aanhangers van de Duitse beweging Pegida. Elders in de stad is een tegendemonstratie.

Aanhangers van de Pegida-beweging tijdens de demonstratie in Newcastle. Foto: Reuters / Peter Nicholls

In Newcastle is de eerste anti-islamdemonstratie in het Verenigd Koninkrijk begonnen van aanhangers van de Duitse beweging Pegida. Elders in de stad is een tegendemonstratie.

De politie is prominent aanwezig in de stad. Vooralsnog verlopen de demonstraties rustig.

Tegendemonstratie lijkt groter

Hoeveel deelnemers er zijn bij beide demonstraties is niet duidelijk, al lijkt volgens de eerste berichten het aantal tegendemonstranten, verzameld zijn onder de naam ‘Newcastle Unites’, een stuk groter dan het aantal Pegida-aanhangers. Volgens de BBC doen ongeveer vierhonderd mensen mee aan de Pegida-demonstratie en zijn er zo’n duizend deelnemers bij de tegendemonstratie.

Beelden van de Pegida-betoging:

Twitter avatar diponte Alan Firth Wild applause at anti-Muslim sentiments being expressed by speaker on podium #Pegida http://t.co/i48TQgN5WA

Beelden van de tegendemonstratie:

Twitter avatar mjeffbrown Michael Brown Thousands - and it really does seem to be thousands - are at the #NewcastleUnites anti-#Pegida march http://t.co/2VuvZURqbV

De politie zorgt ervoor dat de twee demonstraties elkaar niet kruisen:

Twitter avatar mjeffbrown Michael Brown Police are keeping the #Pegida and #NewcastleUnites supporters well apart http://t.co/hGMHRC0R1g

In verschillende landen Pegida-betogingen en tegendemonstraties

Pegida (‘Patriotische Europäer gegen die Islamisierung des Abendlandes’, wiki) is een Duitse beweging die zich inzet tegen vermeende islamisering van Europa. De groep is begonnen in Dresden, waar maanden aaneen wekelijks werd gedemonstreerd.

Betogingen in Duitsland werden beantwoord met felle tegendemonstraties. Er hebben ook Pegida-demonstraties en tegendemonstraties plaatsgevonden in Oostenrijk, Denemarken en Noorwegen.

Lees ook in NRC Handelsblad (€): Betovering van Pegida is voorbij

    • Eva de Valk