Altijd Chablis

Volgens Harold Hamersma bestaan er geen wijnken-ners; wel wijnliefhebbers.

Domaine Laroche 1er Cru 2011 ‘Les Fourchaumes’, 39,49 euro, orbwijn.nl

Af en toe willen bedrijven tijdens hun jaarfeest of ‘bosdag’ een andere invulling geven aan het pauzenummer. In plaats van een volkszanger of een stand-up comedian boeken ze mij dan als wijntertainer. In het kader van het managen van de verwachtingen belt de officemanager, belast met de organisatie, voor een voorgesprekje. Niet zelden wordt er dan gemeld „dat er zich ook een wijnkenner in het gezelschap bevindt”.

Dat vind ik altijd leuk om te horen: ik heb er namelijk nog nooit eentje ontmoet. Ook niet als ik in de spiegel kijk. Aan het begin van mijn programma vraag ik dan ook immer of de connaisseur zich bekend wil maken. Die hand blijft echter altijd omlaag. Dat kan komen omdat ik tijdens mijn openingspraatje vertel over wijnmakers die tijdens blindproeverijen hun eigen wijnen niet herkennen. Over de champagnespecialist die gelukzalig zuchtte toen hij zijn favoriete Cristal in het glas meende, terwijl het later Dom Pérignon bleek. En over de Fransman Gerard Basset, in 2010 wereldkampioen sommelier, Decanter 2013 Man of the Year, Master of Wine en eigenaar van TerraVina, een wijnhotel in Southampton. Met hem heb ik een aantal keren door Frankrijk gereisd om onder andere bij Antic Wine in Lyon, van flying sommelier Georges Dos Santos, een blindproeverij te doen. Aan het eind van een sessie met tien wijnen keek hij mij gniffelend aan en zei: „Weet je Harold, het is zo comfortabel om af en toe uit je comfortzone te stappen: ik heb er niet een herkend.”

Kortom, wijnkenners bestaan niet. Liefhebbers wel.

En daarvan hadden zich er op 16 februari honderdvijftig verzameld in restaurant Hotel De Goudfazant in Amsterdam voor een door WSET (Wine & Spirit Education Trust) georganiseerde presentatie van Gerard Basset. Voorafgaand aan het diner – ook een wijnliefhebber moet af en toe eten – werden zijn lievelingswijnen geschonken. Volgens hem mag een daarvan zelfs op geen enkele wijnkaart waar ook ter wereld ontbreken: Chablis. En al vindt ook Basset zichzelf geen wijnkenner, niemand durfde hem tegen te spreken.

De geschonken Chablis: Domaine Laroche 1er Cru 2011 ‘Les Fourchaumes’.

    • Harold Hamersma