Alleen nog even een visum

Sommige landen kom je niet binnen met alleen een paspoort. ‘Waarom is het zo ingewikkeld’ en 9 andere vragen over visa.

1. KUN JE JE VISUM AAN DE GRENS

OF OP HET VLIEGVELD KRIJGEN?

In sommige landen, zoals Turkije of Qatar, kan dat. Maar visa voor een heleboel andere landen kun je alleen krijgen door ruim van tevoren contact op te nemen met de ambassade of het consulaat. De procedure is vaak te vinden op hun de websites.

2. GAAT ZO’N AANVRAAG GEWOON VIA INTERNET?

Lang niet altijd. India eist bijvoorbeeld dat je persoonlijk komt opdraven op een ambassadekantoor, om je biometrische gegevens (gezichtsscan en vingerafdrukken) af te laten nemen. In andere gevallen stellen ambassades de eis dat je je paspoort en aanvraagformulieren zelf langs brengt, of opstuurt met aangetekende post of koerier.

3. WAT ZIJN DE EISEN?

Sommige landen, zoals Burkina Faso en Mali, eisen alleen dat je een formulier invult en één of meerdere pasfoto’s inlevert. Als je vriendelijk lacht naar het ambassadepersoneel zetten ze soms ter plekke het visum in je paspoort, hoewel de officiële verwerkingstijd een dag is. Andere landen eisen dat je een lange lijst met documenten overlegt. Wie naar China wil, moet bijvoorbeeld reserveringen overleggen van alle hotelovernachtingen. De ambassade van Rusland eist een zogenaamde Visa Support Letter, verzorgd door een officiële instantie in Rusland, bijvoorbeeld een reisbureau. Ook zijn er ambassades die een brief eisen van je zorgverzekeraar, waarin staat dat je in het buitenland verzekerd bent tegen ziektekosten. Of ze willen dat je een uitnodiging overlegt van een instantie of privépersoon in het te bezoeken land.

4. WAAROM IS HET ZO INGEWIKKELD?

Sommige landen, vooral in Afrika, zijn gepikeerd dat Nederland en andere Europese landen steeds strengere visumeisen stellen. Door zelf ook strenger te zijn, uiten ze hun ongenoegen. Andere oorzaken zijn de toegenomen terrorismedreiging en de afkeer van pottenkijkers. Landen als Eritrea en Wit-Rusland, nemen ruim de tijd om de identiteit van reizigers te controleren. Zo willen ze voorkomen dat journalisten of spionnen onder valse voorwendselen het land binnenkomen.

5. HOE BETROUWBAAR ZIJN VISUMBUREAUS?

Visumbureaus, zoals Visumdienst.com en Cibtvisas.nl, kunnen in veel gevallen namens de reiziger de aanvraag verrichten of helpen met het verkrijgen van documenten. Ze weten per land precies wat je nodig hebt, zodat je niet hoeft te bellen met soms slecht bereikbare ambassades. Per visum rekenen deze bedrijven in het goedkoopste geval ongeveer 50 euro bemiddelingskosten. De kwaliteit van de dienstverlening wisselt. Door recente overnames in de sector zijn sommige bureaus veranderd in logge organisaties, waar niet iedereen evenveel kennis van zaken heeft. Dan ligt je paspoort een dag voor vertrek bijvoorbeeld op een ambassade die gesloten is.

6. HOE LANG KAN DE AANVRAAG IN HET SLECHTSTE GEVAL DUREN?

Veel ambassades hanteren twee tarieven: een dure spoedaanvraag (één of twee dagen), en een goedkopere normale aanvraag (ongeveer een week). Maar er zijn ook landen waar het altijd weer een verrassing is hoe lang het gaat duren. De ambassade van Congo Brazzaville liet begin januari weten dat er tijdelijk geen visa werden afgeven. Niemand kon vertellen wanneer ze weer beschikbaar zouden zijn. Andere ambassades, zoals die van Soedan, zeggen te moeten wachten op toestemming van hun eigen ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat kan soms maanden duren, niet zelden komt er helemaal nooit toestemming. Als je lokale contacten hebt, kan het helpen hen persoonlijk navraag te laten doen bij de lokale instanties.

7. KUN JE MET SOMMIGE STEMPELS ELDERS PROBLEMEN KRIJGEN?

Jazeker. Met een stempel waaruit blijkt dat je Israël hebt bezocht, ben je in een aantal andere landen in het Midden-Oosten, zoals Libanon en Iran, niet welkom. De Israëli zetten meestal geen stempel in je paspoort, maar een stempel van de Egyptische grensplaats Taba is genoeg om door de mand te vallen. Ook in Centraal Azië kun je op dit soort problemen stuiten. Met een stempel van Nagorno-Karabach kom je Azerbeidzjan niet in.

8. KAN IK MIJN VISUM OOK ONDERWEG AANVRAGEN?

Veel landen eisen dat je een visum aanvraagt in het land waar je woont. Nederlanders die in het buitenland een aanvraag doen moeten vaak een verblijfsvergunning overleggen. Maar er zijn geen eenduidige regels. En ambassades voeren vaak per land een ander beleid, waardoor het soms juist makkelijker is om je visum in het buitenland te halen. De aanvraag van een toeristenvisum voor Nigeria is in Nederland bijvoorbeeld een omslachtig proces, maar in Mali wordt het binnen een dag in je paspoort gezet, zonder dat je een hele stapel documenten of een verblijfsvergunning hoeft te overleggen.

9. HEBBEN ALLE LANDEN HIER EEN AMBASSADE?

Nee. Sommige kleine landen, zoals Benin en Turkmenistan, hebben alleen een diplomatieke vertegenwoordiging in Brussel. Noord-Korea heeft in Europa alleen ambassades in Zwitserland en de Oekraïne. Visumbureaus kunnen daarbij helpen.

10.WAAROM ZOU JE NAAR ZO’N MOEILIJK LAND WILLEN?

Goede vraag. Het ligt er aan wat je verwacht van je vakantie. Je kunt natuurlijk naar Frankrijk gaan, maar dat doen al zo veel Nederlanders. Voor toeristen op zoek naar bestemmingen buiten de gebaande paden zijn landen met ingewikkelde visumprocedures droombestemmingen. Ander voordeel: de lokale bevolking is er nog niet ‘verpest’ door het toerisme.

    • Gerbert van der Aa