Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Achtste wereldwonder

De lage rente leidt beleggers enigszins noodgedwongen richting de aandelenbeurs. Dividendrendement is daarbij vaak een belangrijke maatstaf voor hun uiteindelijke keuze. En dat is verstandig wat mij betreft. Alleen al dichtbij huis levert de AEX op jaarbasis 3,5 procent aan dividend op. Voor een belegger met een horizon van 15 jaar die elk jaar het dividend herbelegt, betekent dat 67,5 procent rendement. Tuurlijk is er sprake van koersrisico, maar hoe langer de horizon, hoe groter de bijdrage van dividend op het totale rendement. Albert Einstein noemde rente-op-rente ooit het achtste wereldwonder; met dividend-op-dividend werkt het net zo. Het mooie is dat u tegenwoordig met ETF’s (indexvolgers) tegen lage kosten goed gespreid kunt beleggen én kunt kiezen voor varianten die dividend automatisch herbeleggen. Op basis van uw eigen voorkeuren geschikte ETF’s vinden, kan bijvoorbeeld op de website www.justetf.com.