Zwarte avond in opgepompte Kuip

Wat een voetbalfeest had moeten worden eindigt door toedoen van de aanhang in een anti-climax.

Supporters van Feyenoord in de Rotterdamse Kuip gisteravond tijdens het Europa League-duel tegen AS Roma, dat tijdelijk stilgelegd werd.
Supporters van Feyenoord in de Rotterdamse Kuip gisteravond tijdens het Europa League-duel tegen AS Roma, dat tijdelijk stilgelegd werd. Foto Kay in ’t Veen/ANP

Een journalist heeft net een broodje kroket gepakt in de persruimte van Feyenoord als Eric Gudde tegen middernacht komt binnenlopen. „Eet smakelijk. Ik heb geen trek meer in ieder geval”, zegt de algemeen directeur van de club. Niet na zo’n avond.

Moedeloos wordt hij ervan. Na de supportersrellen vorige week in Rome misdragen fans zich nu weer. En deze keer valt het wel binnen de verantwoordelijkheid van Feyenoord, omdat het in het stadion plaatsvindt. Het is een dramatische avond voor de Rotterdamse club in een explosieve Kuip tegen AS Roma (1-2). Uitgeschakeld in de Europa League, twee rode kaarten en voorwerpen die door de eigen aanhang op het veld worden gegooid wat resulteert in het tijdelijk staken van het duel.

Anticlimax

Wat een voetbalfeest op Rotterdam-Zuid had moeten worden, eindigt in een zwarte anticlimax. Verpest door toedoen van de eigen aanhang. Gefrustreerd als deze is over de vele discutabele beslissingen van de jonge Franse scheidsrechter Clément Turpin (32).

Aan het begin van de tweede helft gaat het mis. Invaller Mitchell te Vrede wordt zwaar bestraft met een rode kaart voor een tackle – geel leek gerechtvaardigd. Het publiek gooit voorwerpen op het veld, vooral aanstekers. Turpin besluit de wedstrijd tijdelijk stil te leggen. Als hij het veld afloopt worden er ook in zijn richting voorwerpen gegooid.

Attention, UEFA-meeting’ wordt even later, tegen half elf, omgeroepen in het stadion. Het is het teken dat er door de officials van de Europese voetbalbond vergaderd wordt over de situatie. De spelers zitten dan in de kleedkamer in afwachting van wat er gaat gebeuren. Na een kwartier komen ze het veld weer op en wordt het restant van de wedstrijd uitgespeeld. Maar om het voetbal draait het dan allang niet meer.

Gudde begrijpt dat de aanhang geïrriteerd was over het optreden van de scheidsrechter. „Dat had ik ook, en niet zo weinig ook, want ik begreep er af en toe helemaal niks meer van.” Hij doelt met name op de elleboogstoot die de Italiaanse middenvelder Daniele De Rossi in de eerste helft uitdeelt aan Feyenoord-spits Colin Kazim-Richards. Normaal gesproken rood.

Het wordt tot verbijstering van Gudde en heel Feyenoord niet waargenomen door de arbitrage. „Maar dat legitimeert natuurlijk nooit dat je dingen moet gaan gooien, laat dat duidelijk zijn. Ieder weldenkend mens weet dat je dan in de problemen gaat komen.”

Kritiek op het wangedrag van supporters. Maar vooral ook veel frustratie over de arbitrage bij Feyenoord. „Deze scheidsrechter, het leek wel of hij er op uit was, bij wijze van spreken”, zegt Gudde, verwijzend naar de tijdelijke wedstrijdstaking.

Een veelgehoorde theorie onder Feyenoorders: door het duel stil te leggen wilde de UEFA Feyenoord straffen voor de ongeregeldheden in Rome. Wil Gudde die link direct leggen? „Dat zijn allemaal veronderstellingen, dat weet ik niet.”

Ook spelers foeteren over de arbiter. „We kregen steeds het gevoel dat we niet mochten winnen”, zei doelman Kenneth Vermeer tegen NuSport. En bij RTL 7 vertelde aanvoerder Jordy Clasie dat Feyenoord niet alleen tegen AS Roma speelde, maar ook tegen de scheidsrechter.

Het is het slot van een avond die spectaculair begint. De oude Kuip stuitert even voor negen uur op en neer op de beats van DJ Paul Elstak. Hij draait het publiek warm met happy hardcore nummers. Roodwitte slierten dwarrelen door het stadion. Een gigantisch panoramaspandoek hangt over de tribunes ‘Feyenoord Rotterdam’, geprint op de Nederlandse driekleur. Een vuurwerkbom knalt langs de kant van het veld. Italiaanse journalisten staan met grote ogen alles te filmen op hun telefoon of iPad.

Bij het legioen groeit de hoop met de minuut, opgepompt door de eigen verwachtingen. Met een vijandige Kuip moet het na de 1-1 van vorige week wel lukken tegen de Italiaanse miljoenenploeg van AS Roma. ‘AS Pussy’ staat op een spandoek op de tweede ring – later wordt die weggehaald. De Romeinen moeten opgejaagd worden door de helse sfeer, net zoals Feyenoord dat in november deed tegen Sevilla – de Spaanse titelverdediger die in de groepsfase van de Europa League werd verslagen.

In de stromende regen heft Feyenoordspits Colin Kazim-Richards kort voor de aftrap zijn armen richting de hemel. Je voelt de hunkering naar een succesje – na tien jaar zonder overwintering in Europa. Voor iedere bal wordt in de eerste tien minuten geklapt en gejuicht. De spelers lijken bevangen door de sfeer. Vooral de jonge verdedigers ogen zenuwachtig, gestresst, wild. Ze durven nauwelijks vooruit te voetballen, geven tikjes terug op de doelman Vermeer.

Overspannen

Het is de overspannen ambiance die Feyenoord nekt. De verwachtingen zijn te hoog, de deceptie is te groot als het misgaat. Een deel van het publiek kan zich niet beheersen, spelers krijgen rode kaarten. Naast Mitchell te Vrede wordt ook reservedoelman Erwin Mulder weggestuurd.

Een mooi, onverwacht Europees avontuur eindigt zo in een zware kater voor Feyenoord. De schaamte na ‘de wedstrijd van het jaar’. Eindelijk ging het de club weer eens voor de wind, na vele crisisjaren. Maar de reputatie van de volksclub heeft in Europa een diepe kras opgelopen in negen dagen tijd. En nu? Directeur Gudde: „Rapport van de UEFA afwachten, waarschijnlijk krijgen we een boete. En dan zondag FC Utrecht uit.”