VVD’er Verheijen stapt op uit Tweede Kamer

Beschermeling Rutte weg na rapport integriteitscommissie VVD.

Oud-Kamerlid Mark Verheijen Foto Martijn Beekman/ANP

Mark Verheijen is vandaag opgestapt als Kamerlid van de VVD. Volgens de partij heeft Verheijen dat uit eigen beweging gedaan omdat zijn integriteit de afgelopen weken ter discussie stond. NRC Handelsblad onthulde twee weken geleden dat Verheijen als Limburgs gedeputeerde in strijd met de regels had gedeclareerd.

De integriteitscommissie van de VVD die de zaak onderzocht heeft nu geconcludeerd dat Verheijen op drie punten in strijd met integriteitsregels van de partij handelde. Op een punt heeft het Kamerlid de schijn van onjuistheid gewekt. De commissie schrijft: „Het zou zeker getuigen van handelen in overeenstemming met de partijmores als het betrokken Kamerlid in zo’n geval zou opstappen.”

Over zijn aftreden schrijft Verheijen op de website van de VVD onder meer het volgende: „Ik ben meer dan zestien jaar actief geweest in de politiek. Natuurlijk heb ik daarbij ook fouten gemaakt of vergissingen begaan, maar de ontstane beeldvorming van de afgelopen weken herken ik niet en raakt mij diep.”

In diezelfde verklaring reageert ook fractievoorzitter Halbe Zijlstra: „Voor Mark is dit een persoonlijk drama, maar op grond van het rapport van de integriteitscommissie en de publicaties van de laatste weken is dit een logisch besluit.”

Eerder had zowel Zijlstra als partijleider en premier Mark Rutte de berichtgeving in NRC Handelsblad over het declaratiegedrag van Verheijen „opgeblazen” genoemd.

Met het opstappen van Verheijen hoopt de partij een periode af te sluiten waarin verschillende VVD’ers in opspraak kwamen.

Maar deze week werd bekend dat een VVD-gemeenteraadslid uit Maarssen dat al werd verdacht van schending van haar ambtsgeheim bij een burgemeestersbenoeming, nu ook onderwerp is van een strafrechtelijk onderzoek wegens grootschalige hennepteelt en witwassen. Ze zit al een week in voorlopige hechtenis, waar ze met niemand anders dan haar advocaat contact mag hebben. De VVD’er was al door haar partij op non-actief gesteld.

Voor de grootste regeringspartij zijn de aanhoudende kwesties rond VVD’ers pijnlijk. De partij begint dit weekend haar campagne voor de Provinciale Statenverkiezingen, op 18 maart. Partijleider en premier Mark Rutte maakt vanavond zijn opwachting in het praatprogramma Jinek.

Morgen wandelt Rutte samen met VVD-ministers over de Grote Markt in Breda, als „startschot” van de campagne. De al maanden voortdurende slechte publiciteit rond verondersteld onrechtmatig gedrag van partijgenoten dreigt de verkiezingsboodschap van bezuinigingen en hervormingen te overstemmen, zo is de vrees binnen de VVD. Zeker omdat ze het hart raken van een partij die zich erop laat voorstaan sober met belastinggeld om te gaan, en geen tolerantie te hebben voor wetsovertreders.