Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

VVD-politica al week vast om hennepteelt en witwassen

Foto ANP / Ed Oudenaarden

Tegen het gemeenteraadslid van de VVD uit Maarssen dat al werd verdacht van schending van haar ambtsgeheim bij een burgemeestersbenoeming, loopt nu ook strafrechtelijk onderzoek wegens grootschalige hennepteelt en witwassen. Ze zit al een week in voorlopige hechtenis, waar ze met niemand anders dan haar advocaat contact mag hebben.

De VVD’er was al door haar partij op non-actief gezet.

Slecht moment voor VVD

Voor de grootste regeringspartij komt deze nieuwe zaak zeer ongelegen. De partij trapt dit weekend haar campagne af voor de Provinciale Statenverkiezingen op 18 maart. Partijleider en premier Mark Rutte maakt vanavond zijn opwachting in het praatprogramma van Eva Jinek. Morgen wandelt Rutte samen met VVD-ministers over de Grote Markt in Breda, als “startschot” van de campagne.

De al maanden voortdurende slechte publiciteit rond (vermeend) onrechtmatig gedrag van partijgenoten dreigt de verkiezingsboodschap van bezuinigingen en hervormingen van de partij te overstemmen, zo vrezen ze bij de VVD.

Verheijen en Van Rey

De afgelopen weken publiceerden verschillende media, waaronder NRC Handelsblad, over declaratiegedrag van Kamerlid Mark Verheijen. De integriteitscommissie van de VVD onderzoekt deze zaak, en zou aanstaande maandag met conclusies komen. Partijleider Rutte en fractievoorzitter Halbe Zijlstra noemden de berichtgeving rond Verheijen “opgeblazen”.

Update 11.46 uur: Verheijen legt zijn lidmaatschap van de Tweede Kamer neer.

Ook heeft de VVD last van de corruptiezaak rond voormalig senator en Limburgs gedeputeerde Jos van Rey, waarvan begin dit jaar na een lang onderzoek de eerste zitting plaatsvond. Door de stroom onthullingen over details van de strafzaak, blijft deze zaak prominent aanwezig in landelijke berichtgeving.

Binnen de VVD zijn er grote zorgen over de imagoschade die deze kwesties de partij toebrengen. Zeker omdat ze het hart raken van een partij die zich erop voorstaat sober met belastinggeld om te gaan, en geen tolerantie te hebben voor wetsovertreders.