Sekse makifoetus is te ruiken

Ringstaartmaki’s, hier in Avifauna. Bas Czerwinski / ANP

Ringstaartmaki’s die zwanger zijn van een zoon geuren anders dan maki’s die een dochter krijgen. Dat ontdekten Amerikaanse biologen die de vaginale afscheiding van zwangere ringstaartmaki’s onderzochten (Current Biology, 25 februari). Bij een zoon bevat de afscheiding meer testosteron en andere geslachtshormonen. De biologen denken dat het mannetje kan ruiken of het vrouwtje al zwanger is en of een paring loont. Denken, want wat maki’s wel en niet uit de afscheiding afleiden, is nog niet onderzocht – het is een chemische studie. Een mannetjesmaki snuffelt meestal aan de vagina van het vrouwtje voordat hij met haar paart. Wilde ringstaartmaki’s (Lemur catta) op Madagaskar leven in gemengde groepen; vrouwtjes zijn dominant over mannetjes. Een mannetje dat fruit gevonden heeft, kan weggejaagd worden door een vrouwtje. Maki’s communiceren veel met geur. Beide seksen plaatsen voortdurend geurvlaggen in hun omgeving. (NRC)