Opfrisser voor het ‘comakijken’ begint : wat gebeurde er al in House of Cards?

Voor als je even niet meer weet wat er voor dit derde seizoen House of Cards gebeurde of het type bent dat prima een serie kan beginnen met het derde seizoen maar dan wel graag weet waar hij naar kijkt: een samenvatting van het verhaal tot nu toe. Moeten we nog zeggen dat er spoilers komen?

Kevin Spacey als Frank Underwood (links) en Robin Wright als Claire Underwood (rechts). Foto AP

Vrienden zijn massaal afgezegd. Werkgevers hebben griepmails en snottertelefoontjes gehad. House of Cards is terug. De echte comakijkers kunnen vanaf nu dertien uur lang de buitenwereld negeren en naar het politieke gekonkel van de Underwoods kijken.

Voor als je even niet meer weet wat er voor dit derde seizoen gebeurde of het type bent dat prima een serie kan beginnen met het derde seizoen maar dan wel graag weet waar hij naar kijkt: een samenvatting van het verhaal tot nu toe. Moeten we nog zeggen dat er spoilers komen?

Seizoen 1: bulldozend op weg naar het vicepresidentschap

Francis ‘Frank’ Underwood (Kevin Spacey) is een congreslid voor de Democraten uit South Carolina. Hij begint dit seizoen als de whip in het Huis van Afgevaardigden, een functie die inhoudt dat hij ervoor moet zorgen dat de leden van het Huis wanneer het aankomt op wetten stemmen volgens de lijn van hun partij.

Frank had minister van Buitenlandse Zaken moeten worden, maar president Garrett Walker besloot op het laatste moment af te zien van zijn belofte en de baan aan senator Michael Kern te geven. Ambitieus als hij is, en bezonnen op wraak, probeert Frank hogerop te komen met hulp van zijn vrouw Claire (Robin Wright), een milieuactivist. En daarbij schuwen beiden niets of niemand.

Een belangrijke rol dit seizoen is weggelegd voor congreslid Peter Russo. Hij wordt aangehouden voor rijden onder invloed met een prostituee in zijn gezelschap, krijgt vervolgens een tweede kans van Frank in ruil voor zijn trouw, wat hem tot een waardevolle pion maakt. Via Russo schakelt Frank Kern uit die losjes in verband was gebracht met een anti-Israëlartikel en laat hij hem een scheepswerf in thuisstaat Pennsylvania sluiten om zo een militaire basis open te laten in het district waar de nieuwe majority leader vandaan komt, die vervolgens door Frank weer ingezet kan worden bij een coup.

Nog meer details in deze videosamenvatting:

Een andere belangrijke rol is er voor journaliste Zoe Barnes van de Washington Herald. Zij krijgt informatie van Frank in ruil voor mogelijk voor zijn vijanden schadelijke artikelen. De twee onderhouden ook nog een aparte seksuele relatie. Een van de dingen die zij doorgespeeld krijgt, is het concept voor een nieuwe onderwijswet, een die in veel afleveringen centraal staat als Franks politieke pronkstuk.

Frank is uit op de baan van vicepresident. En daarvoor moet hij via Russo. Russo wordt klaargestoomd als kandidaat voor het gouverneurschap van Pennsylvania, ondanks veel tegenslagen en terugvallen. Hij laat via zijn trouwe assistent Doug Stamper de eerdergenoemde prostituee ervoor zorgen dat Russo dronken een radio-interview geeft, waarna Frank probeert huidig vicepresident Matthews ervan te overtuigen de nieuwe kandidaat voor het gouverneurschap in Pennsylvania te worden.

Het wordt allemaal nog wat donkerder als Frank beseft dat Russo nog steeds een risico voor hem is en hij hem besluit de vermoorden door hem - inmiddels laveloos dronken - op te sluiten in een garage in zijn auto met de motor nog aan. Het moet op zelfmoord lijken.

Frank wordt vicepresident na een langdradig bezoek aan een vertrouweling van president Walker, miljardair Raymond Tusk. Barnes en collega-journalisten ontdekken steeds meer dingen over de plannen en daden van Frank.

Seizoen 2: en nu alleen Walker nog weg

Frank wil meer, vicepresident zijn is niet genoeg, want Walker zit er nog steeds. Wat niet helpt, is dat er drie journalisten (Janine, Lucas en Zoe) zijn gaan graven in wat hij allemaal uitspookt. Wanneer Zoe aan Frank laat blijken dat zij vermoedens heeft dat hij Russo heeft vermoord, besluit hij haar voor een metro te duwen.

De enige die blijft graven, is Lucas. Janine is te veel geschrokken. Lucas denkt dat Frank Zoe heeft gedood en een groot deel van het seizoen draait een van de subplots om zijn pogingen met hulp van een hacker informatie over Frank te krijgen. Die hacker blijkt vervolgens een FBI-informant te zijn en Lucas belandt in de gevangenis.

Frank probeert dit seizoen Walker zijn grip op het presidentschap te laten verliezen door achter Tusk, zijn vertrouweling, aan te gaan. Daar speelt China een belangrijke rol in. Kort gezegd: de regering van Walker nam (door toedoen van Tusk) geld aan van de Chinezen (dat mag niet) en dat geld kwam tot Walker en de zijnen via een ingewikkeld witwassysteem waarbij rijke Chinezen naar casino’s werden gestuurd om daar geld uit te geven dat dan bij de Democraten terechtkwam.

http://youtu.be/OW1zTugPW60

Dit wordt ontdekt en impeachment (afzetting) komt ter sprake. Tusk verklaart tijdens een verhoor in het congres dat Walker ervan wist, maar dat klopt niet. Walkers populariteit is inmiddels dusdanig laag, dat hij de eer aan zichzelf houdt. Dat betekent dat Frank als vicepresident dus president wordt. Daar deed hij het allemaal voor. De wraak op Walker is compleet.

Andere dingen die dit seizoen speelden dan. Doug Stamper, de trouwe assistent van Frank, is er (waarschijnlijk) niet meer, neergeslagen met een baksteen door prostituee Rachel, op wie hij ‘paste’ omdat zij informatie heeft over Frank die niet naar buiten mag komen. Het gaat min of meer fout tussen die twee als Doug geobsedeerd raakt door Rachel.

Laten we Claire niet vergeten. Een belangrijk deel van dit seizoen draait om haar bekentenis dat ze een abortus heeft laten plegen. Ze zegt dat die het gevolg was van een verkrachting door een generaal. Beide dingen zijn gebeurd, maar houden geen verband. In het seizoen zien we Claire zich inzetten tegen misbruik in het leger. Ook is ze betrokken bij een fotoschandaal rond haar ex, fotograaf Adam Galloway.

En seizoen 3 dan?

Ja, wat kunnen we verwachten? Het interessantst is natuurlijk: wat gebeurt er met Frank als hij niet meer hogerop kan komen, maar op die hoogste positie moet blíjven? De rol van Claire zal, gezien de trailers ook, een stuk belangrijker worden. Haar geduld en vertrouwen is twee seizoenen lang getest, ze is zelf ook ambitieus. En hoe gaat het aflopen met journalist Lucas, en met de hacker? En met de andere journalisten die achter Frank aan zitten?

“We’re murderers, Francis.”
“We’re survivors.”

De eerste recensies van het seizoen (die waren er al wel even) zijn net als voor de eerste twee seizoenen overwegend positief (verzamelsite Metacritic: 76/100). Onze eigen mediaredacteur Rosan Hollak mocht, net als al die andere journalisten, de eerste zes aflevering kijken en gaf eerder deze week vijf (uit vijf) ballen (€).

“Wat dat betreft is het acteerspel van Spacey en Wright nog steeds subliem. Hun relatie, balancerend tussen ijzigheid en een ongrijpbaar soort intimiteit, blijft intrigerend. En uiteraard mag de kijker ook dit keer genieten van de cynische commentaren die Frank richting de camera slingert.

Het zijn deze typerende elementen waarmee House of Cards zich nog altijd krachtig weet te onderscheiden van andere intelligente, actuele tv-drama’s als The West Wing of The Newsroom.”

Lees ook: Hoe House of Cards de televisiewereld veranderde en Claire Underwood: zij draagt deze serie (€).

    • Frank Huiskamp