Vermeende opdrachtgever liquidatie opgepakt, 200 man ingezet

Politielogo op het operationeel uniform van een agent. Foto ANP / Koen van Weel

De politie heeft vanochtend bij een grote actie tegen een criminele drugsorganisatie drie verdachten aangehouden. Een van hen is een 40-jarige Amsterdammer die wordt gezien als de opdrachtgever van een liquidatie in het criminele circuit. De politie zoekt nog naar een vierde verdachte, bevestigt een politiewoordvoerder. Die werd niet aangetroffen op het verwachte adres.

De twee andere arrestanten, een 40-jarige man uit Bergen op Zoom en een 67-jarige uit Oost-Souburg, worden verdacht van betrokkenheid bij dezelfde drugsbende, maar niet van betrokkenheid bij de liquidatie. In totaal zoeken tweehonderd politieagenten, Defensie-medewerkers en ambtenaren van de Belastingdienst en de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst op vijftien plaatsen in West-Brabant, Zeeland en Amsterdam naar drugs, wapens en geld. In Putte werd een hennepkwekerij gevonden.

Het Defensie-personeel wordt ingezet om met geavanceerde methoden “verborgen locaties” te ontdekken. De politie heeft aanwijzingen dat de drugsbende waar de verdachten deel van uitmaken jarenlang gebruik heeft gemaakt van moeilijk vindbare plekken.

Conflict met hennepcrimineel

De Amsterdamse verdachte wordt beschouwd als de opdrachtgever van de liquidatie van de 37-jarige Gintas Macionis uit Litouwen. Hij werd in februari vorig jaar op de oprit van zijn recreatiewoning in de Brabantse plaats Huijbergen door het hoofd geschoten en overleed kort daarna.

Voor de liquidatie werden in oktober al drie verdachten opgepakt. Deze ‘Balkan-groep’ wordt verdacht van het bemiddelen, voorbereiden en uitvoeren ervan. De politiewoordvoerder benadrukt dat de mannen verder niet verdacht worden van lidmaatschap van een drugsbende.

De zaak tegen de vanochtend aangehouden verdachten kwam op gang na de bekentenis van een betrokkene. Een 24-jarige man die in Duitsland in hechtenis zat en ook deel uitmaakte van de ‘Balkan-groep’ zei dat hij bij de liquidatie aanwezig was geweest. Hij wees de 31-jarige Nermin B. aan als de schutter. Gintas Macionis had een conflict met de nu aangehouden vermeende opdrachtgever, een hennepcrimineel.

De politie sluit verdere aanhoudingen in verband met de drugsbende niet uit. De illegale organisatie wordt verdacht van drugsexport naar het buitenland en hennephandel.

    • Laura Klompenhouwer