UCI wil wielerploeg Astana weren uit peloton

De internationale wielrenunie UCI wil dat de World Tour-licentie voor Astana wordt ingetrokken. Het gaat daartoe een verzoek indienen bij de onafhankelijke licentiecommissie.

Nibali in de gele trui tijdens een etappe van de Tour de France vorig jaar. Foto ANP / Bas Czerwinski

De internationale wielerunie UCI wil dat de World Tour-licentie voor Astana wordt ingetrokken. Het gaat daartoe een verzoek indienen bij de onafhankelijke licentiecommissie, zo laat de UCI weten in een persbericht.

Aanleiding is het onderzoek dat het instituut voor sportwetenschappen van de universiteit van Lausanne heeft gedaan naar de anti-doping cultuur, het beleid, de structuur en het management van de Kazachse ploeg. Ook zou de UCI over nieuwe informatie beschikken over de Padova-affaire, een dopingzaak waarin renners van Astana veelvuldig worden genoemd.

Bij Astana rijden onder anderen Lars Boom, Lieuwe Westra en de Italiaanse Tourwinnaar Vincenzo Nibali. Bij de ploeg zijn de laatste maanden vijf dopinggevallen geweest, waarvan er drie bij de opleidingsploeg waren. Als de commissie daadwerkelijk de licentie intrekt, dan kan de ploeg van de omstreden manager Aleksandr Vinokourov niet meer rijden in de voorjaarsklassiekers en grote rondes.

Kritiek op verstrekken licentie

De UCI kreeg eind vorig jaar forse kritiek omdat zij Astana ondanks de dopingperikelen een licentie verstrekte. “Belachelijk! De cleane rijders moeten de handen ineenslaan en de bedriegers eruit werken. Genoeg is genoeg”, liet Peter Kennaugh van Sky weten. Scott Mercier vindt de tijd rijp om zijn oud-kopman Lance Armstrong diens Tourzeges terug te geven. “Alle gasten die hij versloeg gebruikten dezelfde middelen. Laten we ophouden met deze poppenkast. De wielersport is nu officieel slechter dan het Amerikaans show-worstelen. Dat pretendeert tenminste niet schoon te zijn.”

Lees ook:
- Dubieus Astana krijgt toch licentie: een absurd besluit of best logisch?
- Ook wielerploegen riskeren schorsing bij dopinggevallen

    • Marije Willems