UNHCR: Turkije door oorlog in Syrië land met meeste vluchtelingen

Een vluchtelingenkind schuift sneeuw in Istanbul. Foto EPA / Ulas Yunus Tosun

Turkije is door de toestroom van vluchtelingen uit Syrië nu het land dat de meeste vluchtelingen opvangt. Dat heeft de Hoge Commissaris voor de vluchtelingen, António Guterres van UNHCR, gezegd tegen de VN-Veiligheidsraad. Tot voor kort zaten de meeste vluchtelingen in Pakistan.

In Turkije zitten 1,62 miljoen vluchtelingen, van wie er 1,5 miljoen uit Syrië komen, zo is te lezen op de site van de VN-organisatie. In Pakistan worden ongeveer 1,6 miljoen vluchtelingen opgevangen, laat een woordvoerder van UNHCR weten. Daar zitten vooral vluchtelingen uit Afghanistan.

Kwart van alle vluchtelingen Syriër

Syrische vluchtelingen vormen nu ook de grootste groep onder het mandaat van UNHCR, bleek begin dit jaar uit een rapport. Dat mandaat geldt niet voor ontheemde Palestijnen in het Midden-Oosten; zij vallen onder zusterorganisatie UNRWA. Er zijn 3,7 miljoen Syriërs op de vlucht. Afghaanse vluchtelingen, die drie decennia golden als de grootste groep vluchtelingen, zijn met 2,7 miljoen.

Bijna een kwart van alle vluchtelingen die worden bijgestaan door de vluchtelingenorganisatie van de VN is Syriër. De burgeroorlog in het land heeft grote gevolgen voor alle landen in de regio. In Libanon staan bijvoorbeeld 1,1 miljoen Syrische vluchtelingen geregistreerd, maar waarschijnlijk ligt dat aantal veel hoger. Daarnaast wonen er ongeveer een half miljoen Palestijnse vluchtelingen in het land. Het land telt nog geen 6 miljoen inwoners. Een kwart van de bevolking is dus vluchteling.

    • Laura Klompenhouwer