Een sinterklaasspel en ‘blije’ tranen in een schreeuwfinale

The A-Team.

Het vijftiende seizoen van Wie is de Mol? is bezig. Frank Huiskamp en Peter Zantingh, NRC-redacteuren en vaste kijkers, bespreken net als vorig jaar elke week na de uitzending hun ideeën en theorieën via de chat - en dat gesprek plaatsen we elke vrijdagochtend hier.

Let op: onderstaand gesprek bevat (vanzelfsprekend) spoilers. Dus als je de aflevering nog niet gezien hebt, scroll dan niet verder naar onder.

De negende aflevering, de finale van Wie is de Mol?, trok gisteren ‘maar’ 2.012.000 kijkers. Dat had ongetwijfeld te maken met Feyenoord - AS Roma.
Je kunt de aflevering hier terugkijken.

Peter: Frank Huiskamp. We weten het, hè?

Frank: Peter Zantingh. Volle. Bak. Daar gaat geen ietwat vreemde montage van het bekendmakingsmoment verandering in brengen.

Peter: Dat leek mij inderdaad een laatste poging van de makers om nog wat verwarring te scheppen. Rik die naast meester Art moest staan alsof hij de rest van de klas moest vertellen dat - helaas - zijn vader werk had gevonden in een andere stad en vanaf maandag naar een andere school zou gaan.

Frank: En dat het dan Marlijns schuld was, want die kreeg nog even een uitbrander of tien van Art. “Ja, heb je er ooit aan gedacht dat hij wel heel makkelijk jokers weggaf? Hè? Nou? Dat er misschien iets te veel toevalligheden waren? Ja? Jullie, met dat verdomde verbondje. Ben je daar niet keihard mee de mist in gegaan? Zeg het dan! Zeg het!”

Peter: We zijn het dus met elkaar eens: Margriet is de Mol. En om het maar meteen vol te maken: Marlijn wint, Rik verliest. Denk ik.

Frank:Jeetje, we halen de spanning wel heel snel uit deze chat zo. Ja, ik zei spanning. Ik ga dan maar voor Rik als winnaar, Marlijn als verliezer.
Rik trouwens, man man man, die weigert het om ook maar een euro in die pot te brengen.
Die zou zelfs al heeft-ie per ongeluk voor geld gezorgd zelf nog een vrijstelling schilderen, die kopen voor potgeld en inzetten.

Peter: Haha. Ik geloof niet dat we ooit echt een spanningsboog gespannen houden op die donderdagavonden van ons.
Rik zou na een lange reis bij Mount Doom aankomen en tegen Marlijn zeggen: wil jij anders de helft van die ring.

Frank: Dit is een…Lord of the Rings-verwijzing? Ja?

Peter: Chapeau. Maar we moeten het ook nog over iets anders hebben. En dat is het meest ontroerende afscheid dat ik ooit bij Wie is de Mol zag.

rikschreeuw

Frank: Nou, ik zou liegen als ik zei dat het me niets deed. God zeg, de seconde nadat Chris dat rode scherm zag, barstte hij in huilen uit.
“Ik ben gewoon heel emotioneel.” Het is goed Chris, kom maar even uithuilen bij iedereen in Nederland.

Peter: En terwijl zijn wereld instortte, wist hij er nog uit te persen: “van blijdschap, hoor.”
Jongens, jongens. Wat een vent. Ik moest denken aan de slogan van Mars van vroeger: “Mars. Haal eruit wat erin zit.” Dat deed-ie.

Frank: Echt, die montage van zijn hoogtepunten, het was net alsof je op de begrafenis van een puppy was.
Is dat een beetje morbide?

Peter: Treffend.

Frank: Gelukkig. “Kijk hem nou kwispelen. En blij zijn.”
“En Edo Brunner zeggen. Je kon altijd met hem lachen.”

Peter: Dit ondersteunt trouwens wel onze theorie, mochten we nog extra ondersteuning nodig achtten. Hij ging namelijk óók vol voor Margriet, maar had er geen jokers bij. Als je dan iets als “Wat is het lievelingsboek van de Mol?” of “Wat was de kleur verf die de Mol anderhalf jaar geleden op het laatste moment toch niet koos voor de studeerkamer?” niet weet, ben je gezien ten opzichte van de anderen.

Frank: Haha. Ja, dat heeft hem genekt. Het is nu ook: wie is de snelste (weet het meeste)? En niet meer: wie is de mol? Maar nog even over Chris. Arme Chris. Punt een, en dat is een beetje dommig van de makers: we hadden kunnen weten dat Chris eruit zou vliegen. Ervan uitgaande dat er iemand halverwege de aflevering weg zou moeten. In de promo zag je de marktopdracht. In beeld: Margriet, Rik, Marlijn. Toen vervolgens duidelijk was dat er iemand af moest vallen bij de test. Tja, dan was het dus al beslist.
Slordig.
Ten tweede: wat had Chris graag die envelop met dat vraagteken gewild. Die man wilde altijd dat wat ‘speciaal’ was. Waarschijnlijk dacht hij dat hij weer een vliegtuig in mocht om vervolgens een envelop niet te zien of de naam van een oud-Mol-deelnemer te roepen.
Maar hij was er vooral wellicht wel in gebleven daardoor.

Peter: Het was, in zijn woorden, “fantastisch of desastreus”. Met die aankondiging vond ik het Sinterklaas-ruilspel-achtige ‘pak twee cadeautjes af van je buurman’ een beetje teleurstellend, maar die envelop had inderdaad weer een enorme aantrekkingskracht op ‘m.

Frank:Peter: Klopt. Al kreeg ik daar geen erg duidelijke hints uit mee. Jij wel?

Frank: Nou ja, eigenlijk alleen de afleveringstitel. Daar is-ie weer.
Want Margriet zei toch wel heel duidelijk: waar waren mijn zinnen? Ze had zinnen te weinig. Zin-loos.

Peter: Ja, maar dat zat ‘m niet in de inhoud van de zinnen, toch? Dat was omdat ze er te weinig had, maar dat was ook zo geweest als ze palingen heen en weer gegooid hadden en de aflevering heette palingloos.
Al was dat wel wat vreemd geweest.

Frank: Ja, maar, maar. Het ging me ook niet om de inhoud. Ik zeg alleen dat de titel naar haar zou kunnen verwijzen. Alweer.
Zij was degene die zin-loos was.

Peter: Ja, waar.
Al was - om even van onze Margriet-verdenking af te stappen - het vreemd dat Rik de uitdrukking ‘leugentje om bestwil’ omgooide naar ‘leugentje voor bestwil’.

rikschreeuw

Frank: Ja, dat merkte ik ook op. En Marlijn die er vervolgens ‘neukertje voor bestwil’ van maakte. Of zoals een vriend van me zei: neukertje voor Denswil.

Peter: Hahaha.
Het zou te gek zijn geweest als in de finale van Wie is de Mol het een en ander werd bekendgemaakt over wat een ex-Ajacied buiten het veld precies doet.

Frank: En dat Art volgende week aan het einde zegt: “En jullie hadden al eerder kunnen weten welke ex-Ajacieden allemaal schuinsmarcheren. De verborgen aanwijzingen.”

Peter: Wat was haar verweer ook alweer? Ik zit in een band, dus ik hoor niet zo goed meer?

Frank: Ik zit in een band dus als het niet gezongen wordt, dan negeer ik het?
Geen idee.

Peter: Nou ja, hoe dan ook: nul euro verdiend, en ik denk eerlijk gezegd dat het met drie kandidaten, van wie een de Mol, ook lastig is om dan nog iets voor elkaar te krijgen.
De twee kandidaten zijn alleen nog maar bezig met de laatste test en met goed opletten, en de Mol heeft relatief zoveel invloed op het verloop in zo’n klein groepje dat die twee half-meespelende half-Mol-screenende kandidaten gemakkelijk af te leiden zijn.

Frank: En hoera, de makers hebben hun zin: de allerlaagste pot ooit!

Peter: Ja, dat is zo, he? Zelfs met die 2.000 van Chris erbij.

Frank: En dat zonder dat hij ooit helemaal is leeggeroofd, zie de huidige recordhouder seizoen 12 (pot ging van 10.000 naar nul in Höfðihuis.
10.500 euro. 2012 was het 12.601. Twee hele Viktor Brand-weken Salou.

Peter: Even snel gerekend: van die pot kun je in de gemiddelde Nederlandse gemeente in één keer voor 228 jaar hondenbelasting betalen.

Frank: Bravo. Dit lijkt me trouwens het uitgelezen moment even vooruit te lopen op de zaken: vonden we Margriet een goede Mol? Voor zover we hebben kunnen zien?

Peter: Jij hebt op deze plek een aantal keer gezegd dat ons door de organisatie een aanvallende Mol beloofd is. Dat zouden we dan volgende week op de beelden moesten zien, want het gold niet direct voor wat we zagen in de afgelopen negen afleveringen.

Frank: Nee, dat klopt op zich, ja.
Kijk: Art zette ons ook al heel leuk op het verkeerde been door te zeggen: “we gaan eerder terug naar Nederland.” *knipoog*. Dat bleek een meertje met natte dozen die naar Sausjurk moesten. Dus wat nou als oprecht bedoeld werd dat de Mol die rotbriefjes alvast neerlegde.
En mensen ‘vroeg’ voor hem/haar te mollen? Bah. Maar goed, nu ga ik toch Margriet als enigszins aanvallende Mol wel verdedigen.
Want dat verdient ze ook wel.

Peter: Die briefjes mogen ze volgend seizoen achterwege laten, wat mij betreft.

Frank: Erg op de achtergrond was ze niet. Ze was de moeder, de akela, de mopperkont. Ze was altijd betrokken, deed altijd wel íets opvallends.
Ik las op het forum (link komt zo) een mooi overzicht met haar mogelijke Mol-acties en toen dacht ik: mwoah, zou eigenlijk niet verkeerd zijn.
En dat vind ik dan toch knap. Zeker als je rekening houdt met het feit dat zij al snel door veel mensen verdacht werd. Toen dat Anne-Marie, toch niet een van de betere Mollen (sorry), overkwam, ging ze maar geld binnenhalen
Want ze wilde die verdenking kwijt.
Margriet is gewoon doorgegaan. Heeft eigenlijk alleen die 500 euro vorige week echt binnengebracht.

Peter: Margriet deed het vaak zo: bij het bespreken van een opdracht met de groep hield ze zich stil; dat was niet het moment dat ze probeerde alles de verkeerde kant op te sturen. Ze wachtte tot het spel eenmaal begonnen was en trok dan slim de boel scheef, in haar eentje of door één iemand erbij te betrekken.
De ‘E’ voor het bedrag dat ze met autootjes vormde, het pakken van papiertjes met heel lage, lastig op te tellen bedragen in de theevelden. We hebben ook weleens Mollen gezien die meteen na Arts uitleg schreeuwen: “We doen het zo!” Dat deed zij niet.

Frank: Nee, maar is alleen dat aanvallend? Chris zou een veel aanvallender Mol zijn geweest. Rik zou in ieder geval een heel erg mollende Mol zijn. Marlijn is ook eigenlijk nog wat aanweziger dan Margriet, maar die haalt veel geld binnen.
Maar het is, het overzicht zo even doornemend van mogelijke Mol-acties, wel echt een stuk beter dan Susan vorig jaar. Keek dat laatst weer terug en dat was echt zo de Mol op safe.
En die werd niet eens echt goed verdacht.
Maar goed, een belangrijke reden dat ik op Margriet zit, is ook wel de hoeveelheid hints. Hier een goed rijtje op de website van die ene Molvriend van me.

Peter: Die wijsheid-hint vind ik ook nog wel interessant

Frank: Ja, zeker. Nou heeft die vriend ze ook van Rik op een rij gezet. Maar meh.

Peter: Ik zag dat Joeri van de Vodcast (geloof dat dat z’n echte naam is) zelfs vindt dat ze haar ‘pokerface’ verloor tijdens de slotmonoloog van Art

Twitter avatar joeribreuk Joeri van Breukelen Zo, dat was het nationale anticlimax moment. Al zag je hem mijlenver aankomen. De mol verloor haar pokerface en ik weet het nu zeker. #WIDM

Frank: Ik vond dat ze weleens verdachter had gekeken.

nietzozwoelemargriet

Peter: Ja, ik zag er ook niet direct iets achter.
Dan keek Rik opvallender.

zwoelerik

Frank: Zwoel. Maar Rik kijkt altijd opvallender. Die lacht ook altijd tijdens de test, wat mij het vermoeden heeft gegeven dat hij constant naar de video van de niesende panda kijkt. In plaats van vragen beantwoordt.
Peter: Hij zal dat testscherm wel afsluiten en steeds naar dit gifje surfen.

chf4VpR

Frank: Je wilde per se dit gifje er weer in fietsen, hè? Alsof wij ook nog even snel een montage van onze ‘hoogtepunten’ laten zien.

Peter: Dit gifje moet er zo veel mogelijk in.

Frank: Peter, het zit er gewoon alweer bijna op. Ook voor ons. Jemig.
“Gaat Frank janken? U leest het…volgende week”.
Peter:

Artkijktfrank

Lees ook de chats over aflevering een, aflevering twee, aflevering drie, aflevering vier en aflevering vijf en aflevering zes, aflevering zeven en aflevering acht terug.

    • Frank Huiskamp