Stefan Hertmans verstoot Tommy Wieringa van toppositie

Stefan Hertmans is de belangrijkste schrijver van 2014. Dat blijkt uit de vandaag verschenen EDITIO Top-35, de jaarlijkse ranglijst van de „meest gelezen, meest geprezen” auteurs die vorig jaar voor het eerst werd vastgesteld. Hertmans staat op 1 dankzij Oorlog en Terpentijn, waarvoor hij de AKO Literatuurprijs kreeg. Hij vergaarde ook punten met boekverkoop, het aantal vertalingen en zijn inbreng in het literaire discours. Van Oorlog en terpentijn verkocht hij meer dan 60.000 exemplaren. Libriswinnaar Ilja Leonard Pfeijffer en NS Publieksprijswinnaar Michel van Egmond staan op 2 en 3. Tommy Wieringa, vorig jaar lijstaanvoerder, zakt naar 4. Opvallend is het aantal nieuwkomers in deze tweede editie van de ranglijst: 21. Onder anderen Adriaan van Dis, Maarten ’t Hart en Remco Campert zijn voor het eerst opgenomen. De complete lijst telt 25 mannen en 10 vrouwen, 5 Vlamingen en 30 Nederlanders. Grootste stijger is Isa Hoes (van 30 naar 9). (NRC)